• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevandić o IMUNITETU: Da li poslanici NSRS mogu KRIVIČNO ODGOVARATI zbog glasanja?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da protiv poslanika NSRS ne može biti pokrenut krivični postupak zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u Narodnoj skupštini.

 viber_image_2022-12-21_12-41-55-594.jpg Izvor: Mondo/Slaven Petković

Iz NSRS je saopšteno da je institut imuniteta narodnih poslanika normiran članom 73. Ustava Republike Srpske i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ustav Republike Srpske, kao najviši pravni akt, propisuje da poslanici u Narodnoj skuštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini. Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske definisana je obaveza poslanika i u kom slučaju ih štiti imunitet", navodi se u saopštenju koje potpisuje Stevandić.

Pojašnjeno je da je Članom 111. stav 1 Poslovnika precizirano da poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom.

"Članom 111.stav 2 navodi se da: „Poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini. U Poslovniku jasno piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini".

Uzimajući u obzir navedeno, zaključuje predsjednik NSRS, "jasno je da niko ne može da protivno Ustavu Republike Srpske, da pokrene krivični postupak protiv narodnog poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u NSRS, što i jeste poslanička dužnost i obaveza".

Kristijan Šmit je u subotu rekao da je nametnuo "izmjene Krivičnog zakona BiH" na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo.

Prema novim odredbama osobe koje "ne primjenjuju, ne sprovode ili na drugi način ne poštuju odluke visokog predstavnika", bilo da se radi o institucijama BiH, Federaciji BiH, Republici Srpskoj ili drugim lokalnim samoupravama, suočiće se s kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Pored kazni zatvora, novim izmjenama se predviđa i primjena mjere zabrane obavljanja dužnosti. Osim toga, osobe koje budu osuđene za ovo krivično djelo suočiće se s prestankom službene dužnosti, gubitkom zaposlenja, lišavanjem odlikovanja i zabranom obavljanja dužnosti u tijelima finansiranim javnim sredstvima.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE