• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orban u posjeti RS: "Vidimo bitke koje bijete, one se ne mogu izbjeći"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Delegacija Republike Srpske koju predvodi predsjednik Republike Milorad Dodikom i Mađarske na čelu sa premijerom te zemlje Viktorom Orbanom sastale su se danas u Banjaluci.

 DSC_1818.JPG Izvor: Vlada RS

Orbana i delegaciju mađarske Vlade dočekali su, osim Dodika i Viškovića, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske.

Sastanak je održan u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Orban je nakon sastanka rekao da Mađarska želi sa Republikom Srpskom saradnju ravnopravnih partnera.

"Mi smo došli sa ponudom za saradnju i zamišljamo je kao saradnju ravnopravnih partnera", rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon nakon sastanka delegacija.

Orban je istakao da Mađarska želi brzu evropsku integraciju Republike Srpske i da generalno ne podržava nikakve sankcije.

Rekao je i da postoje velike perspektive saradnje u oblastima energetika infrastruktura i poljoprivreda.

"Mi Mađari vidimo bitke koje vi bijete, vidimo rasprave koje Republika Srpska vodi u BiH. Mislim da razumijemo te rasprave. I mi smo borben narod. Znamo koliko to vremena, energije i pažnje oduzima. Ove bitke se ne mogu izbjeći", rekao je Orban.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Dodik je istakao da su odnosi Srpske i Mađarske prijateljski, da se zasnivaju na realnim potrebama razvoja u različitim sferama života.

"Mađarska je uspješna ekonomija, ima značajna iksustva u razvoju i žeimo da ih primijenimo ovdje", rekao je Dodik.

On je dodao da Srpska prati ono što Vlada Mađarske čini u oblasti demografske politike, gdje se pokazuje kao nauspješnija.

"Želim da se zahvalim Orbanu na poboljšanju statusa srpske zajednice u Mađarskoj, koja je pokazala daleko veći stepen podrške nego neke druge zemlje", rekao je Dodik.

On je istakao da su danas bili u prilici da zahvale za podsticaj u oblasti poljoprivrede od 100 miliona evra, navodeći da se 30 miliona realizuje.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potpisali su danas u Banjaluci Zajedničku izjavu o saradnji Republike Srpske i Vlade Mađarske u kojoj dvije strane potvrđuju namjeru da ojačaju uzajamno korisnu saradnju institucija i privrednih subjekata.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Izjava ima za cilj unapređenje privredne, naučno-tehnološke, obrazovne, kulturne i druge saradnje.

Strane izražavaju namjeru da, u okviru svojih institucionalnih nadležnosti i u skladu sa zakonima BiH i Republike Srpske i Mađarske, u punom poštovanju preuzetih međunarodnih obaveza i onih koje obavezuju Mađarsku zbog njene pripadnosti EU, promovišu realizaciju inicijativa od međusobnog interesa.

Nakon konferencije za novinare najavljena je i šetnja Banjalukom i svečana večera u čast posjete premijera Mađarske Republici Srpskoj.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE