• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orban u Sarajevu: Mađarska podržava brzo članstvo Balkana u EU

Autor Dušan Volaš

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas u Sarajevu da, šta god govorili u Briselu, Mađarska podržava brzo članstvo Balkana, odnosno BiH u EU.

 Viktor Orban u Sarajevu Izvor: Profimedia

"Ne treba čekati članstvo, nego sada ga dodijeliti. Treba približiti pristup fondovima, jer ne može da se sve usmjeri ka Ukrajini", rekao je Orban na konfrenciji za novinare, nakon sastanka sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

On je istakao da treba investirati i u bezbjednost na Balkanu i u njegov razvoj.

"Mađarske ne podržava politiku koja se oslanja na sankcije. Politike sankcija ne dovode do rezultata. Dugoročno, što više nadležnosti da se vrati narodima koji ovdje žive. Dugoročno rješenje nije u prisustvu stranaca, već saradnji naroda koji žive na ovom prostoru", poručio je Orban.

Prema njegovim riječima, suština mađarske politike prema Balkanu je što više nadleženosti staviti u ruke domaćih političara.

On je, kaže, obavijestio Krišto o procesima unutar EU u kojoj je sve u previranju, te da su u toku velike transformacije i u evropskoj ekonomiji, tehnologiji i evropskoj sigurnosnoj politici.

Jedan od razloga je, dodao je Orban, rat u Ukrajini i učešće EU u njemu.

Prema njegovim riječima, Mađarska smatra da je EU potrebna nova energija i dinamika.

"Gubimo konkurentnost, a u procesu smo koji treba zaustaviti i preokrenuti. Evropa to neće moći da sprovede ako se samo oslanja na snage sa kojima sada raspolaže, jer joj potrebana nova dinamika u novi učesnici", ocijenio je mađarski premijer.

Za Mađare, istakao je Orban, Balkan nije problem, već posljednja rezerva evropskih resursa.

"EU je mnogo potrebniji Balkan i BiH, nego što je to obrnuto", poručio je on.

Obran je obavijestio Krišto i o balkanskoj politici EU, kao i Mađarskoj koja se u nekim tačkama poklapa sa politikom EU, a u nekim se razlikuje.

On je rekao da je Mađarska susjed koji ima suverenu spoljnu politiku.

"Danas sam upoznao rukovodstvo novog Savjeta ministara i stekao dobre utiske. Iskusio sam prijateljstvo i poštovanje. Mi smo ponosni narodi i to je važno za nas", rekao je Orban.

On je dodao je da odnos Mađarske prema BiH određuju tri činjenice.

"Prvo - mi smo susjedi u političkom i ekonomskom smislu i sa odgovornošću posmatramo šta se dešava u BiH. Uvijek možete računati na nas, kao na odgovornu susjetsku politiku", naveo je Orban.

On je ocijenio da se u BiH održava najkomplikovaniji sistem svijeta i irazio divljenje što se BiH održava kao funkcionalna.

"Mi i vi dijelimo sudbinu. Imali smo komunističke režime, a prelaz koji još traje iscrpio je i namučio sve. Imamo zajedničke sudbine, tako da nam niste strani već unutar porodice", poručio je Orban.

SRNA

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE