Politika

Eskobar pred američkim Senatom: Podržavamo korištenje Bonskih ovlaštenja u BiH

Autor Željko Svitlica

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas je podnio izvještaju Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, o angažmanu SAD na Balkanu. U toku dana odgovaraće na pitanja senatora.

Izvor: GEORGI LICOVSKI/EPA

Eskobar je govorio o Crnoj Gori, odnosima Prištine i Beograda, ali i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

"Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i dalje je fokusiran na rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustava države. Dodikove uporne, separatističke i antidemokratske akcije prijete stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje i šireg regiona", rekao je, između ostalog, Eskobar.

Dodao je da će on nastaviti osuđivati ove akcije i "sve koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet i višenacionalni karakter BiH".

"Takođe, intenzivno ćemo raditi na jačanju posvećenosti međunarodne zajednice očuvanju Dejtona, uključujući podršku misiji EUFOR ALTHEA Evropske unije. Takođe, čvrsto podržavamo korišćenje Bonskih ovlašćenja od strane Kancelarije visokog predstavnika kako bi se suzbile prijetnje Dejtonskom sporazumu", zaključio je Eskobar.

(Mondo)