• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eskobar: Još nije vrijeme za smjenu Dodika, reagovaćemo u slučaju referenduma

Autor Nikolina Damjanić

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je uoči međunarodne konferencije u Dubrovniku komentarisao trenutnu situaciju u regiji, posebno se osvrnuvši na krizu u Bosni i Hercegovini.

 eskobar.jpg Izvor: GEORGI LICOVSKI/EPA

Eskobar je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nazvao "najvećim Putinovim glasnikom", te je zaprijetio novim sankcijama ukoliko Republika Srpska odluči pokrenuti referendum o statusu tog entiteta, prenosi Jutarnji list.

"Milorad Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinovog režima. Više hvali Putina nego što to čini Lukašenko. To je uznemirujući trend. Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njezinih šina koje ju vode prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa", kazao je Eskobar novinarima u Zagrebu.

Na špekulacije da Kancelarija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) planira smijeniti Dodika, Eskobar je rekao da ne može komentarisati postupke OHR-a, ali da smatra da još uvijek nije vrijeme da se poduzima nešto tako.

Prije nekoliko dana Dodik je najavio mogućnost pokretanja referenduma o statusu Republike Srpske do Nove godine, kao jedan od oblika borbe kojom se namjerava suprotstaviti prijetnjama međunarodne zajednice.

"Ako zaista do toga dođe, mi ćemo reagirati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših obaveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagovati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlašćenja", kazao je Eskobar.

Nakon što su neki političari u BiH pomenuli opciju da NATO pošalje svoje trupe u Brčko kako bi zaustavili Dodikove ideje o otcjepljenju Republike Srpske, Eskobar je kratko poručio da "nije čuo ni za kakav plan da se NATO-ove trupe prebace u Brčko", dodavši da postoji misija EUFOR-a koja osigurava sigurno okruženje u BiH i štiti njezin teritorijalni integritet od unutarnjih i vanjskih napada.

Eskobar se složio s izjavom ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini Majkla Marfija koji je rekao da je sličnost s prijeratnim stanjem u BiH "uznemirujuća", ali je sada tu prisutan SAD.

"Velika razlika između 1991. i sada jest i to što Hrvatska i Srbija ne žele vidjeti rat u BiH. Osim toga, imamo mnogo zaštitnih ograda koje štite zemlju od nasilja. Međutim, mislim da nivo neprijateljstva i etničkog rivalstva te oštra retorika koja dolazi od pojedinih vođa uvelike podsjeća na 1991. To je neodgovorno, beskorisno i nepotrebno. Uspomenu na 1991. pokreću ljudi koji BiH žele vidjeti u tom kontekstu etničke mržnje", smatra Eskobar.

(Jutarnji list/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 7

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Ako ne odustanete od kradje nase imovine i prava normalno da ce biti referndum

RS

Da se federacija drzi dejtonskog sporazuma i da je voljna da medjusobno saradjujemo nebi sad ni bili u ovoj situaciji. To je zapadna sema da nas uniste do kraja a federacija je samo instrument preko kojeg to rade. Mjesto da se zajedno razvijamo i prosperiramo oni stalno guse i koce neke projekte za razvoj i koriste svaku priliku da naprave neku zvrčku RS. Politika Sarajeva je politika zapada. Ovo je plan i program unistavanja pravoslavnog svijeta. Rusija,ukrajina i Srbi cine glavnicu pravoslavlja i kod sviju ili su bili ili se vode ratovi. Sta vam to govori. Ali vjerujte sad su stvari malo drugacije nego prije. I nece im to tako lako poci za rukom ovaj put.

Bob Rock

Niko nije pričao o secesiji koliko ja znam već o nelegalnom radu ustavnog suda i Šmita...

Zole

@Bob Rock budimo realni ali Dodik priča o secesiji poslednjih 10 godina i tzv referendumu za otcepljenjem

Bob Rock

@Zole Budimo realni, to je odgovor na 25 godina priče iz FBiH o ukidanju "genocidne tvorenive RS"...

MONDO REPORTAŽE