• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eskobar o Dodiku: RS se polako odvaja od BiH, treba ga podsjetiti na posljedice

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"Dodik želi stvoriti Republiku Srpsku bez ičijeg uticaja, bez uticaja federalnih sudova, tužilaca, istražilaca, poreskih tijela", kaže Eskobar

 eskobar Izvor: FEHIM DEMIR/EPA

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i njegovi ljudi polako, ali sigurno sprovode odvajanje  Republike Srpske od ostatka BiH.

Eskobar je za Dnevnik HRT-a istakao kako su ograničenja Ustava BiH i ograničenja Dejtonskog sporazuma vrlo jasna.

"Budući da podržavamo tu zemlju, podržavamo i njezin teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter. Podržavamo Dejtonski mirovni sporazum, kao i sve mjere koje omogućavaju njegovo uvođenje. To uključuje bonske ovlasti visokog predstavnika za BiH", rekao je Eskobar.

"Ako se zadrži unutar granica, tj. unutar konteksta Dejtonskog sporazuma, sarađivaćemo s njim kako bismo unapredili put BiH prema Evropi. Ako ga prekrši, moramo mu dati do znanja da će biti posljedica", dodao je.

Eskobar je dodao da je Dodik na putu raspuštanja centralnih institucija.

"On želi Republiku Srpsku izuzeti iz Dejtonskog sporazuma. Bit će posljedica. Neke smo već vidjeli. Na primjer, upotreba bonskih ovlasti da bi se poništila neka pravna djelovanja. Na raspolaganju imamo i druga sredstva uključujući sankcije. Razmislićemo o upotrebi nekih od tih sredstava", naglasio je posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan.

Naglasio je da je Dodiku cilj da zaštiti korumpirane veze.

"Dodik želi stvoriti Republiku Srpsku bez ičijeg uticaja, bez uticaja federalnih sudova, tužilaca, istražilaca, poreskih tijela. Rusija izvlači korist iz toga, ali mislim da je riječ o domaćoj pojavi", istakao je Eskobar.

(Klix)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Zole mi se moramo boriti za svoja prava inace ce nas mrak progutati sto je zapadu i cilj od pocetka. Medjutim danas su stvari malo drugacije nego 90ih. Kao prvo amerika vise nije jaka kao sto je bila ni blizu.,drugo magacini oruzja su im prazni tako da nemogu ni sebe podmiriti a kamol nekog drugog.,i trece sad i mi imamo saveznika i to naj jacu vojnu silu na svijetu. Mogu oni i dalje da prijete ali ne vjerujem da se u ovom momentu smiju upustiti u deskalaciju. Kosovo i kurti su dokaz da je tako. Dijalog je naj bolja opcija uvjek bio i iskreno se nadam da se tim putem na kraju sve i rjesiti. Pravda je na nasoj strani mada to na zapadu nista ne znaci ali vidjecemo

RS

Prvo bi eskobar trebao da procita dejtonski sporazum prije nego ga komentarise. Jer u dejtonu ljepo pise da svaki entitet upravlja svojom imovinom.,a visoki predstavnik se bira i glasa u ujedinjenim nacijama. A bosnjaci zele nasu imovinu.,a turista je sam dosao i proglasio se visokim predstavnikom bez da se za njega glasalo u UN. Ali licemjerje amerike nema granica u svojim ciljevima. Do juce su osudjivali i proglasavali genocidom koristenje kasetnih bombi a danas ih salju ukrajini. Ali sad je to uredu zato sto im nemaju sta drugo poslati.hahaha takav licemjerluk svijet nije vidio.

RS

Nisu ni Dodik ni RS krivi za ovo sta se desava nego upravo Zapad i njihovi poltroni iz Sarajeva. Kao prvo po dejtonu svaki entitet upravlja svojom imovinom a kao drugo njemacki turista šmit nije visoki predstavnik jer po dejtonu visoki predstavnik mora biti izgalasan od strane ujedinjenih nacija sto šmit definitivno nije. Nego se samo pojavio i prestavio kao takav. Ali propaganda je naj jace oruzje zapada i kako njima odgovara oni tako stvari postavljaju. A Dodik im je trn u oku preko 23god jer nece da im se povinuje i plese kako oni sviraju. Ali svemu dodje kraj a koliko vidim Amerika je na staklenim nogama koje su vec uveliko popucale. Dok im Putin jos koji put lupi sakom od taj sto od njega ce ostati samo krhotine:-)

Zole

@RS dok mi dočekamo da Putin lupi šakom o sto mi ćemo se podaviti u blatu ne u vodi

MONDO REPORTAŽE