Politika

"Sankcije nose ozbiljne posljedice": Pitali smo Amerikance da li su krivi za probleme sa sajtom Vlade RS?

Autor Željko Svitlica

U odgovoru Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu skreće se pažnja na ozbiljnost sankcija iz čega se može zaključiti da državna administracija u Vašingtonu ima veze sa tehničkim problemima sajta Vlade i predsjednika Srpske.

Izvor: Ambasada SAD u BiH

Internet adresa Vlade Republike Srpskevladars.net već danima ne funkcioniše dobro. Prošle nedjelje iz Vlade smo dobili odgovor da su u pitanju problemi "tehničke prirode", bez pojašnjenja.

Međutim, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, portalu Capital u utorak je rekao da je uzrok poteškoća sa internet domenom uticaj Vlade Sjedinjenih Američkih Država, odnosno činjenica da su pojedini zvaničnici Republike Srpske pod finansijskim sankcijama Stejt departmenta.

U Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu na ove tvrdnje nisu dali konkretan odgovor, ali iz napisanog se može izvuću zaključak o povezanosti sankcija i problema sa funkcionisanjem domena vladars.net.

"Sankcije nose ozbiljne posljedice. Odgovorne međunarodne kompanije ozbiljno shvataju poštivanje i sprovođenje sankcija, te odbijaju da posluju sa sankcionisanim pojedincima ili entitetima. Zabranjene su sve transakcije američkih pojedinaca ili kompanija koje uključuju imovinu ili su u korist sankcionisanih osoba ili kompanija. Sjedinjene Američke Države će nastaviti primjenjivati sankcije na pojedince i kompanije koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost BiH, potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum ili su umiješane u koruptivna djela", piše o odgovoru koji je dostavljen Mondu.

Upućeni smo da se o detaljima raspitamo u Kancelariji za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD-a (OFAC) i kod kompanija koje su uključene u ovo pitanje, što ćemo i uraditi.

OFAC je do sada sankcije uveo Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću, Nenadu Stevandiću, Alenu Šeraniću, Milošu Bukejloviću, Draganu Stankoviću i Igoru i Gorici Dodik,

(MONDO)