• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva, Stevandić, Višković i Bukejlović stavljeni na CRNU LISTU SAD-a

Autor Nikolina Damjanić

Sjedinjene Američke Države stavile su danas na crnu listu Željku Cvijanović, srskog člana Predsjedništva BiH, predsjednika NSRS Nenada Stevandića, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i Miloša Bukejlovića, ministra pravde RS.

 Cvijanović, Bukejlović, Stevandić i Višković na crnoj listi SAD Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Oni su sankcionisani zbog "potkopavanja" Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

"Narodna skupština Republike Srpske je 27. juna bezobzirno napala Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine. Zvaničnici koji su uvršteni na listu omogućili su antiustavno i antidejtonsko djelovanje po nalogu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastaviće pozivati na odgovornost lica koja djeluju suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu", saopšteno je iz američke ambasade.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana je 27. juna 2023. godine na zahtjev Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i Željke Cvijanović, a Miloš Bukejlović je u ime Vlade Republike Srpske zakon predstavio Narodnoj skuptšini.

Iz američke ambasade pojašnjavaju da ove aktivnosti "ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško stečeni mir utemeljen na Dejtonskom mirovnom sporazumu".

"Ovakvo ponašanje dodatno ugrožava buduće kretanje zemlje i evroatlantske institucije", rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan E. Nelson.

Dodaje da će SAD nastaviti podržavati narod Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da održe vladavinu prava i osiguraju mir i prosperitet.

"Predsjednik RS Milorad Dodik bio je pokrovitelj uvođenja Zakona o neprimjeni odluka KZ BiH u NSRS i bio je glavni predlagač njegovog donošenja. SAD su Dodiku uvele sankcije 5. januara 2022. godine na osnovu izvršne naredbe 13304 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u kršenju, ili radnji koja je ometala ili pretila primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i za koruptivne aktivnosti", naglašeno je.

Dodika su SAD prvi put stavile na crnu listu 17. januara 2017. godine za, kako je obrazloženo, ometanje sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

"Nakon što je NSRS usvojila zakon u junu 2023. godine, visoki predstavnik u BiH je 1. jula iskoristio svoje ovlaštenje da poništi zakon, javno izrekavši da zakon podriva ustavni poredak, vladavinu prava i podjelu vlasti. Uprkos akciji visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik je potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine", navodi se u saopštenju.

Šta obuhvataju sankcije?

Ove današnje aktivnosti OFAC usmjerene su isključivo na ova četiri pojedinca, a ne na institucije niti pozicije u vlasti koje predstavljaju i obavljaju.

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu sankcionisanih lica, koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC. Pored toga, sva imovina u vlasništvu, direktnom ili indirektnom, pojedinačnom ili zajedničkom, u udjelu 50 odsto ili više jednog ili više lica koja su na listi, takođe mora biti blokirana.

"Zabranjene su sve transakcije državljana SAD u Sjedinjenim Državama (ili u tranzitu kroz SAD) koje uključuju imovinu ili pravo na imovinu lica uvrštenih na listu ili blokiranih lica, izuzev ukoliko nisu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC, ili izuzete", navodi se u saopštenju.

Objava o sankcionisanju, kako navode, nastavak je prethodno uvedenih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD s ciljem podsticanja na pozivanje na odgovornost lica koja podrivaju demokratske procese ili institucije.

Podsjećamo, SAD su ranije ove godine uveli sankcije bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom "Osmica", narkobosu Edinu Gačaninu Titu i Draganu Stankoviću, direktoru Uprave za geodetske poslove RS.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Biće još gore kad običnom čoveku uvedu sankcije, ovi gore navedeni su se namirikali njih sankcije neće ni poškakiljati

Hmm

Dzaba Zeljkica isla u Ameriku!

MONDO REPORTAŽE