• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH o crnoj listi Stejt departmenta: Tražićemo dokaze o Mehmedagiću

Autor Dušan Volaš

Tužilaštvo BiH će nakon stavljanja bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića na američku crnu listu tražiti dokaze o kojima se govori u obrazloženju Stejt departmenta, potvrđeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

 Tužilaštvo BiH će tražiti dokaze o Mehmedagiću Izvor: Srna

Iz Tužilaštva su naveli da postoji predmet u ovoj instituciji u kome se nalaze sva sankcionisana fizička i pravna lica.

Tužilaštvo će, kako navode, tražiti dokaze i u svim tim slučajevima.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD stavila je Mehmedagića na crnu listu jer je kao generalni direktor OBA zloupotrijebio javno telekomunikacijsko preduzeće u korist SDA, jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

"Mehmedagić je koristio javno preduzeće `BH Telekom` kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh političara koji nisu povezani sa SDA", saopšteno je juče iz Ministarstva finansije SAD.

Mehmedagić je, dodaju, instruisao jednu osobu da nadzire jednog vladinog službenika povezanog sa jednom opozicionom strankom u Republici Srpskoj.

Pored toga, koristio je položaj, prijetio i koristio veze da utiče na kandidate "osmorke", grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH da podrže SDA.

Takođe, postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke.

"Podrivanje Dejtona"

Šef Kancelarije za koordinaciju sankcija pri Stejt departmentu DŽejms O`Brajen rekao je da je bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osman Mehmedagić, kojem je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije, zloupotrijebio javnu ustanovu u korist jedne političke stranke, što podriva Dejtonski sporazum.

On smatra da političke stranke i njihovi lideri u BiH praktikuju da javna dobra preuzimaju za sopstveno dobro i, kako kaže, koriste ih samo za one koji ih podržavaju, a ne da javni procesi funkcionišu kako treba.

O`Brajen je u video-obraćanju rekao da su sankcije Edinu Gačaninu uvedene zbog njegove uključenosti u kriminalne aktivnosti, te istakao važnost zaustavljanja krivičnih djela u što kraćem roku.

"Ako ste pratili naše aktivnosti protekli mjeseci, fokusirali smo se na to kako su neki kriminalci pokušali koristiti javne institucije da zaštite sebe i svoje aktivnosti", naveo je O`Brajen.

On je sankcije direktoru Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Draganu Stankoviću obrazložio time da je, navodno, pokušao da preuzme imovinu BiH, te da "o njenoj budućnosti odlučuje jedan entitet".

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE