Politika

Konaković nakon sastanka u Briselu: Svi se slažu da strane sudije treba da odu, ali ne i kada

Autor Nikolina Damjanić

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je danas u Briselu da se svi slažu da strane sudije treba da odu iz Ustavnog suda BiH, ali da se politički akteri ne slažu oko tajminga njihovog odlaska.

Izvor: jorisvo/Shutterstock.com

Konaković je nakon sastanka lidera političkih stranaka iz BiH sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem naveo da je na sastanku razgovarano i o onome o čemu se slažu, ali i o onome o čemu se ne slažu lideri političkih partija iz BiH.

"Najveća vrijednost ove naše priče je što, bez obzira na okolnosti, tenzije, nerazumijevanje i nesporazume, mi stalno sjedamo i pokušavamo naći kompromise koji bi BiH značajno približili EU, a samim time značajno poboljšali uslove ljudima koji žive u BiH", rekao je Konaković novinarima.

Konaković je istakao da je BiH dobijanjem kandidatskog statusa i najboljim izvještajem o napretku u istoriji dobila uslovno otvaranje pregovora, te izrazio nadu da će formalni pregovori sa EU o priključivanju BiH početi u decembru ove ili martu naredne godine.

On je podsjetio da BiH godišnje u EU izveze 75 odsto ukupnog izvoza, te da BiH nema drugu opciju.

Konaković, koji je i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara, dodao je da posebnih problema nema u vezi sa zakonima o sprečavanju pranja novca i o sprečavanju sukoba interesa, s obzirom na to da na tim pitanjima nema političke pozadine, zbog čega bi političari iz BiH mogli isporučiti ono što od njih traži EU.

Govoreći o OHR-u, Konaković je rekao da postoje jasno propisani uslovi za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika, te da BiH nije ispunila ništa da bi se to uradilo.

On je naglasio da političari u BiH sada moraju pokazati liderstvo, te rješavanjem manjih problema graditi međusobno povjerenje kako bi se teške teme lakše rješavale.

(Srna/MONDO)