• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Procurilo iz Brisela: Evropska komisija će podržati otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, mnogi nezadovoljni

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Evropska komisija je podržala otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, na iznenađenje mnogih, uz Moldaviju i Ukrajinu, piše "Politiko" pozivajući se na evropske zvaničnike.

 Evropska komisija će podržati otvaranje pristupnih pregovora sa BiH Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/PaulGrecaud

List navodi da glasine o "zelenom svjetlu" za BiH nisu dobro prošle među nekim diplomatama EU, koji su ljutito ukazivali na navodno nazadovanje BiH u pogledu vladavine prava.

"Dodijelili smo BiH status kandidata pod pretpostavkom da će to podstaći reforme, a od tada smo vidjeli samo pogoršanje vladavine prava i političke situacije. Kako sada možemo da odlučimo da otvorimo pregovore sa njima i da i dalje očekujemo da druge zemlje kandidati marljivo sprovode svoje reforme?", upitao je diplomata EU.

"Politiko" podsjeća da bi Evropska komisija za nešto više od 24 sata trebala da objavi dugo očekivani izvještaj o proširenju i da su u zemljama Zapadnog Balkana velike nade da će se EU konačno pokrenuti u smislu njihovih kandidatura za članstvo.

Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija dobile su prije više od 10 godina status kandidata, što je prvi veliki korak ka pridruživanju EU, ali su od tada "zaglavljene" u sporim pregovorima o članstvu.

Brisel pojačava svoj angažman sa balkanskim zemljama uoči samita lidera EU, koji imaju posljednju riječ o tome da li nastaviti proširenje kako to predlaže Evropska komisija.

Visoki diplomata EU Žozep Borel pozvao je svoje kolege iz regiona da razgovaraju o spoljnoj politici u Briselu 13. novembra, potvrdilo je troje diplomata.

"Politiko" piše da se spekuliše da će se balkanski lideri sastati sa kolegama iz EU na specijalnom samitu u Briselu 13. decembra, dan prije Samita Evropskog savjeta.

List navodi da su oči uprte u Beograd, odnosno Srbiju, najveću i najmoćniju zemlju u regionu, koja se bori za ulazak u EU još od Samita u Solunu 2003, ali posljednjih godina njen evropski put je zastao zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji.

(SRNA)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Usrala im se guzica od Rusije zbog javasluka koji rade pa sad pod svaku cijenu da privuku sto vise zemalja da postanu clanice da bi imao ko da gine za njih kad predju sve crvene linije. To je razlog sto njima treba Bih u EU. 30 godina nece ni da cuju za to i sad od jednom smo dobro dosli. Pa to samo lud covjek moze da povjeruje

MONDO REPORTAŽE