• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena rezolucija: BiH pozvala Evropsku uniju da otvori pregovore za pristupanje

Autor Dragana Božić

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas Prijedlog rezolucije o potrebi donošenja odluke o otvaranju pregovora između BiH i EU o pristupanju Unije čiji je predlagač Kolegijum ovog doma.

 Poslanici usvojili rezoluciju o potrebi otvaranja pregovora između BiH i EU Izvor: Amer Kajmović/Fena

Za Prijedlog rezolucije je od prisutnih 38 poslanika glasalo njih 36, dok su dva bila uzdržana.

Poslanik PDP-a Branislav Boranović izazvao je raspravu poslanika nakon što je saopštio da će biti uzdržan prilikom glasanju o tekstu rezolucije za koju je rekao da predstavlja deklarativnu podršku evropskoj agendi i evropskom putu BiH.

On je naveo da se stiče utisak da je nešto značajno urađeno na evropskom putu BiH zemlje nakon što je dobila status kandidata. Borenović je rekao da je evropski put BiH u ozbiljnom zastoju, a tokom rasrpave odbacio navode da je opozicija putu zemlje ka EU.

Safet Kešo iz SDA izrazio je spremnost kluba ove stranke da podrži rezoluciju, te pozvao Borenovića da se pokuša postići puni konsenzus i jednoglasna podrška.

Predsjedavajući Kluba SDP-a Saša Magazinović rekao je da danas nije trenutak za otvaranje rasprava o tome ko je samo deklarativno, a ko za evropski put BiH u praktičnom smislu.

"Imamo malo vremena do odluke o tome da li će BiH dobiti otvaranje pregovora sa EU ili ne. Biti opozicija vlasti treba i korisno je, biti opozicija strankama takođe, a biti opozicija evropskom putu BiH je stvar ličnog izbora i nije korektno ni prema državi niti prema ljudima. Zbog toga evropske integracije trebaju biti mjesto našeg susreta i zajedničkog rada", rekao je Magazinović.

Poslanik Naroda i pravde Denis Zvizdić ukazao je da je formalni podnosilac rezolucije Kolegijum, ali da su suštinski šefovi svih klubova dali podršku na sjednici proširenog Kolegijuma jer su svi smatrali da je riječ o iznadstranačkoj politici i prepucavanju.

"Dakle, pozivam kolegu Borenovića da glasa za rezoluciju jer je bitno da govorimo jednim glasom", rekao je Zvizdić.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić je rekao da su bitna djela, a ne rezolucija i pitanje zašto nema stvarnog napretka.

Poslanici Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Predrag Kožul, Predrag Kojević, Nihad Omerović, ukazali su na neophodnost da rezolucija bude usvojena jednoglasno i da se time pokaže da su usaglašeni pozicija i opozicija kada je u pitanju evropski put zemlje.

"Podrška rezoluciji je podršku stavu da evropski put nema alternativu i da ga treba ubrzati. Trebalo je rezoluciju ozbiljnije pripremiti i trebalo je dostaviti informaciju šta je BiH uradila od 14 prioriteta i da ono što nije bude definisano kada će biti", rekao je Emrić.

On je predložio zaključak da Predstavničkom domu Savjet ministara dostavi informaciju o ispunjenim proitetima iz Mišljenja Evropske komisije kao i Akcioni plan kada će ono što nije ispunjeno biti urađeno, koji je dobio podršku poslanika. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ccc

Kad bi mogli u briks to bi bio procvat za nas. U drustu jednakih bez obzira koliko si velik ili mali i bez ucjena i silnih uslova koji stete samo tebi. Bravo Zole

Ccc

Prije nego se pristupi bilo kakvoj prici o ulasku bih u EU prvo se treba odrzati referendum da se narod o tome izjasni. Pa ako je to volja vecine onda da se ide ka tom putu ali nikako bez referenduma

Zole

@Ccc možda bi trebali u briks

MONDO REPORTAŽE