Politika

Nobilo: Jedini način za pravično suđenje je da se "maknemo iz Sarajeva"

Autor Željko Svitlica

Advokat Anto Nobilo, član tima odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, odbacio je insinuacije da odbrana odugovlači s procesom, a govorio je o razlozima zašto odbrana traži da se suđenje premjesti u Banjaluku.

Izvor: Screenshot

"Pravo na pošteno suđenje i nezavisan sud je temelj svake pravno uređene države države i demokratije. Svaki građanin ima pravo na pošteno suđenje, pa tako i građanin Milorad Dodik", rekao je Nobilo.

On je dodao da pravo na pošteno suđenje podrazumijeva da se ne prejudicira krivica optuženih, a da su Kristijan Šmit i ambasadori upravo to radili svojim izjavama u medijima.

"Ovdje smo izvukli kao primjere nastupe u medijima Kristijana Šmita i nekoliko ambasadora i ministara koji su prejudicirali krivicu Dodika", rekao je Nobilo.

"To je nedopustiv pritisak na sud. Napravljena je nepovratna šteta na ovaj postupak i prije nego što je počeo. Prema našoj procjeni, jedini je način da se održi pošteno suđenje da se maknemo iz Sarajeva", kazao je Nobilo.

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uputila je 4. decembra Sudu BiH prijedlog za prenošenje vođenja postupka (delegaciju nadležnosti) sa Suda BiH nadležnom sudu u Banjaluci, navodeći niz razloga za taj potez.

(MONDO)