• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgođeno ročište protiv Dodika i Lukića: Odbijen zahtjev da suđenje bude u Banjaluci, najavljena žalba

Autor Dušan Volaš

Ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića odgođeno je danas pred Sudom BiH nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

 Odgođeno ročište protiv Dodika i Lukića Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Odbrana je na ovu odluku najavila žalbu, a postupak će biti nastavljen zavisno od odluke Apelacionog vijeća.

Dodik: Politički proces

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se pred Sudom BiH protiv njega vodi primarno politički proces koji je izazvan činjenicom da nepostojeći stranac u formalnom smislu nameće odluke i mijenja zakone, što je udar na BiH i njen suverenitet.

Dodik je naveo da je ovakva proces više dokaz slabosti sistema BiH nego neke njegove ili krivice vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

"U svakom slučaju što se tiče današnjeg pretresa nije ni počela rasprava zato što je moj tim odbrane uložio zahtjev da se premjesti suđenje odavde u Banjaluku. Sud je donio doluku da ne prihvata taj naš zahtjev, ali imam rok od tri dana da se žalimo. Zato nije ni moglo da se počne ročište, jer bi to značilo da se prejudicira samo žalbeno potupanje nas", izjavio je Dodik novinarima ispred Suda BiH u Sarajevu.

Dodik je zahvalio svima koji su danas došli da ga podrže kao i cijeloj Republici Srpskoj.

Predstavnici OEBS-a oduzet telefon

Predstavnica OEBS-a koja je prisustovala današnjem ročištu unijela je telefon i snimala prisutne u sudnici. Nakon što su prisutni u sudnici negodovali zbog ovog nedozvoljenog čina, advokati Dodika i Lukića su zatražili od obezbjeđenja da joj se oduzme mobilni telefon, što je i urađeno, saznaje Srna.

Prilikom ulaska u sudnicu, Dodika je dočekao desetominitni aplauz.

Pred Sudom BiH za danas je bilo zakazano ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Srna/Mondo

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE