• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbrana predsjednika RS traži da se postupak premjesti u Banjaluku

Autor Nikolina Damjanić

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uputila je Sudu BiH prijedlog za prenošenje vođenja postupka (delegaciju nadležnosti) sa Suda BiH nadležnom sudu u Banjaluci zbog, kako je navedeno, važnih razloga.

 Dodik ispred Suda BiH Izvor: Srna, Borislav Zdrinja

"Prema zaprijećenoj kazni za predmetno, prema stavu odbrane, pravno nepostojeće krivično djelo, jer smatramo da Kristijan Šmit nije legitiman predstavnik u BiH (a i da jeste visoki predstavnik u BiH nije ustavni zakonodavac prema Ustavu BiH), bio bi nadležan Osnovni sud u Banjaluci, polazeći od svrhe i smisla odredbe člana 27 Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH. Opreza radi, alternativno se predlaže delegacija postupka Okružnom sudu u Banjaluci", ističe se u prijedlogu odbrane koji Srna prenosi u cijelosti:

Istina je da je zakonska formulacija "važni razlozi" kao argument za prenos nadležnosti uopšten, nedovoljno određen, ali odbrana smatra da razlozi koji se dalje obrazlažu u ovom prijedlogu, posmatrani kumulativno, mogu da se kvalifikuju kao "važni razlozi", polazeći od objektivnog shvatanja, kao i svrhe i smisla odredbe člana 27 ZKP BiH.

Glavni pretres evidentno nije započeo, jer prema zakonskoj definiciji suđenje započinje čitanjem optužnice, što se nesporno još nije dogodilo. Kako se ističe i u komentarima ZKP BiH kao važan razlog za prenošenje vođenja postupka sa Suda BiH na neki drugi sud navodi se okolnost kada "...Sud ne može iz nekih razloga sačuvati vanjski utisak nepristrasnosti i nezavisnosti za suđenje u određenom krivičnom predmetu...".

Iz prijedloga dokaza iz optužnice od 22. avgusta ove godine, evidentno je da bi sud u Banjaluci ekonomičnije proveo predmetni krivični postupak. Ovo podržava i odredba člana 13 i drugi ZKP BiH.

Odredba člana 27 ZKP BiH na kojoj se zasniva ovaj prijedlog glasi: "(1) Ako postoje važni razlozi, Sud može vođenje postupka za krivično djelo iz svoje nadležnosti, prenijeti rješenjem sudu na čijem je području krivično djelo izvršeno ili pokušano...".

Prema sadržini činjeničnog opisa iz optužnice Tužilaštva BiH od 22. avgusta ove godine izvan razumne sumnje se zaključuje da postoje zakonski uslovi za delegaciju nadležnosti, zbog važnih razloga, koji se pojedinačno obrazlažu dalje u prijedlogu.

1. Mjesto izvršenja krivičnog djela

Mjesto izvršenja radnji koje se inkriminiraju u optužnici nalazi se na području Osnovnog suda u Banjaluci. Ovo važi za radnje izvršenja optuženog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, tako i za v.d. direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloša Lukića.

2. Prebivalište i boravište optuženih

Oba optužena, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodak i v.d. direktora Miloš Lukić imaju prebivalište na području Osnovnog suda u Banjaluci. Ova činjenica se vidi iz sadržine optužnice. Predsjednik Milorad Dodik prebiva u Laktašima, na adresi Karađorđeva bb. Optuženi Miloš Lukić prebiva u Banjaluci, na adresi Tromeđa 26.

3. Prebivalište i boravište svjedoka predloženih u optužnici

Od predloženih šest svjedoka, njih pet ima prebivalište na području Osnovnog suda u Banjaluci. Adrese svjedoka se vidi iz optužnice. Jedino svjedok Vladimir Janković ima prebivalište u Gradišci, ali je očigledno da je i ovom svjedoku bliže i jednostavnije doći u sud u Banjaluci nego u Sarajevo.

4. Izjave stranih i domaćih zvaničnika kao vid kršenja presumpcije nevinosti optuženih i neprimjeren uticaj na Sud BiH, posljedično kršenje ustavnog i konvencijskog standarda poštenog sudskog postupka i poseban važan razlog za delegaciju nadležnosti, u ukupnosti s drugim razlozima

Pored navedenog kao "važan razlog" za delegaciju nadležnosti navodimo djelovanje putem medija u Sarajevu Kristijana Šmita, samozvanog visokog predstavnika, ambasadora SAD i Velike Britanije u Sarajevu i domaćih javnih zvaničnika – ministara u Sarajevu, koji prejudiciraju krivicu branjenika i na taj način ozbiljno kontaminiraju ovaj slučaj neprihvatljivim pritiskom na postupajući Sud BiH.

Stvoreno je u javnosti, putem ovakvih saopštenja, koja su masovno prenijeli mediji u Sarajevu i Federaciji BiH, čvrsto mišljenje da je predsjednik Milorad Dodik inkriminiranu radnju počinio u sklopu razbijanja jedinstva i cjelovitosti BiH, da je on opasnost za postojanje BiH i da ga treba osuditi i eliminisati iz politike.

S druge strane, potpuno su zanemareni stvarni razlozi za pokušaj eliminacije Milorada Dodika, a to je zaštita imovine Republike Srpske. U propagandi kontaminacije predmeta učestvuju brojni visoko rangirani pojedinci/zvaničnici, strani i domaći.

Kao što je poznato ni sudije, pa tako ni postupajući sudija Mirsad Strika ne živi u izolaciji (ili bilo koji drugi sudija u Sarajevu koji bi postupao u predmetu). Postupajući sudija živi i radi u Sarajevu, na području Federacije BiH. Teško je biti imun na veliku i sveobuhvatnu propagandu koja se vodi protiv predsjednika Dodika.

Prema mišljenju odbrane, šteta koja je pričinjena prema samom krivičnom postupku i nezavisnosti sudija je konačna i nepopravljiva. U takvim okolnostima rezultat suđenja je vrlo izvjestan, očekivati je da će već stvorena atmosfera na štetu optuženog predsjednika Republike Srpske imati presudan uticaj na sudsku odluku.

Objektivno posmatrano jedini način da se sanira ovo nepravno stanje je prenošenje nadležnosti na sud koji nije bio toliko izložen uticaju javnih zvaničnika, kao i medija iz Sarajeva koji su ove izjave prenosili u kontinuitetu, ponavljajući ih više puta. To je sud u Banjaluci".

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE