Ministar u Vladi Srbije

Stamenkovski: Pale da budu prijestonica Srpske, ali i porodičnog života

Autor Dragana Božić

Ministar za brigu o porodici i demografiji u Vladi Srbije Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas na Palama da ovaj grad zaslužuje da bude prijestonica ne samo Republike Srpske, već i da bude prijestonica porodice, porodičnog života i roditeljstva.

Izvor: Srna/Ognjen Begović

Đurđević Stamenkovski je nakon posjete Hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila i Domu zdravlja "Stana Tomić" rekla novinarima da će Srbija nastaviti, kao i do sada, sa podrškom razvoju i Pala i svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, a Domu zdravlja obećala je CTG aparat za trudnice.

"Došla sam danas u rodno mesto Republike Srpske sa posebnim zadovoljstvom jer odavde je naš narod podizao Republiku Srpsku, podizao njene institucije, čvrsto prigrlio slobodu i danas ne želi da tu slobodu protraći i izgubi", poručila je Stamenkovski.

Ona je istakla da istorijat borbe srpskog naroda da bude svoj na svome pokazuje da Srbi na ovim prostorima trebaju i moraju da imaju svoju političku samostalnost, da očuvaju svoja politička i građanska prava, da očuvaju svoj kućni prag i ognjište.

Prema njenim riječima, sve ovo ukazuje i na potrebu i činjenicu da Pale treba da postanu prijestonica Republike Srpske.

"Ovo mesto zaslužuje to ne samo zbog onih koji su dali život za Republiku Srpsku i ne samo zbog svog istorijata, već i zbog strateške pozicije i budućnosti Republike Srpske", naglasila je Stamenkovski.

Ona je podsjetila na riječi blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla koji nas je učio da je "porodica kao mala crkva".

Prema njenim riječima, i Srbija i Republika Srpska su velika porodica, koja treba da se pomaže, podržava, povezuje, upoznaje i drži zajedno.

Stamenkovski je poručila da Srbija i Srpska treba da žive za svoje potomke, za svoju budućnost.

"Mi moramo da učinimo sve da nam se deca rađaju i da ovde na Palama, ali i svuda u Republici Srpskoj imamo što više rođene dece, da imamo što više mnogodetnih porodica, da pomognemo i majkama i očevima, da ulažemo u projekte koji će pomoći da imamo što više škola, vrtića, domova zdravlja, sve na korist roditeljstvu i porodicama", navela je Đurđević Stamenkovski.

Ona je obećala da će ministarstvo na čijem je čelu pomoći Domu zdravlja Pale donacijom CTG aparata za trudnice, jer se "tu čuju prvi znaci života".

Izvor: Srna/Ognjen Begović

Prema njenim riječima, Pale treba da slave i to što će biti prijestonica Srpske, ali i prijestonica roditeljstva, porodičnog života i vrijednosti.

"Srbija je sa vama i Srbija će uvek biti uz vas i sa vama, sutra, uvek i zauvek", poručila je Stamenkovski.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je Stamenkovskoj i za današnju posjetu i za podršku inicijativi da Pale budu prijestonica.

On je rekao da je i današnja posjeta još jedan u nizu bratskih susreta sa predstavnicima vlasti Srbije, koja je u proteklih desetak godina dala snažan doprinos ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj gdje su zahvaljujući finansijskoj podršci izgrađene brojne škole, vrtići, domovi zdravlja, sportske sale i realizovan niz infrastrukturnih objekata.

Prema njegovim riječima, Pale su i do sada, ali će i u buduće da posebno vode računa o demografiji i pronatalitetnoj politici.

Jugović je rekao da su i tokom današnje posjete Đurđević Stamenkovski u fokusu bili mladost i zdravlje, kao i očuvanje tradicionalnih pravoslavnih vrijednosti.

"Mi smo uvijek, gradeći Srpsku, zagledani u našu maticu Republiku Srbiju", napomenuo je Jugović.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina zahvalio je za posjetu ministru u Vladi Srbije i istakao da je ovo još jedan od konkretnih rezulatata i zaključaka Svesrpskog sabora.

On je posebnu zahvalnost izrazio za podršku inicijativi da Pale budu prijestonica Srpske.

Škipina je ponovio da Drina nije granica i da ovo vrijeme zahtijeva jedinstvo srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, ovakvih susreta biće još, i u Srpskoj i Srbiji, sve s ciljem daljeg jačanja bratske saradnje Srba s obje strane Drine.

"Želja nam da je u našem mjestu stvorimo povoljnu atmosferu, odnosno ambijent koji će našu omladinu zadržati na Palama, gradu mladosti i svijetle perspektive. Želimo da naši mladi sugrađani ovdje zasnivaju porodice i podižu djecu u kvalitetnim i adekvatnim vaspitno-obrazovnim i zdravstvenim uslovima", istakao je Škipina.

On je ponovio svoj apel da svi učesnici predstojećih lokalnih izbora sačuvaju dostojanstvo, red, mir i stabilnost, bez obzira na stranačku pripadnost ili naklonost.

"Različita mišljenja nisu razlog ni da se mrzimo, ni da pravimo neke ispade", poručio je Škipina. 

(Srna)