Politika

Crnadak: Ako može "goodbye BiH" bez mobilizacije, plača majki i djece

Autor MONDO/Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS večeras su otvorili raspravu na posebnoj sjednici posvećenoj antiustavniom djelovanju Ustavnog suda BiH.

Izvor: Brankica Spasenić/MONDO

Aludirajući na raniju izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika "goodbay BiH, welcome Rsexit", šef Kluba PDP-a Igor Crnadak je poručio:

- Ako može "goodbay BiH" bez mobilizacije, plača majki i djece, ja sam za. Znaju li oni koji su ovo započeli, kako će se to završiti... Nisam siguran – kazao je Crnadak.

On je upitao zašto se pitanje Ustavnog suda BiH nije našlo u Programu reformi dogovorenim prilikom formiranja nove vlasti na bh. nivou, te podsjetio na neke od skupštinskih odluka o referendumu u RS, poput one iz aprila 2011. godine o nametnim odlukama visokih predstavnika, te iz 2015. godine o Sudu i Tužilaštvu BiH, a koje nisu sprovedene.

Govoreći o pozivima na jedinstvo na ovoj sjednici, Crnadak je istakao:

- Kako da imamo jedinstvo, kad je još na prošloj sjednici jedan ministar ošamario poslanika. Imate javni servis koji radi samo za jednu stranku i za koju smo svi mi izdajnici – rekao je Crnadak.

O nemogućnosti postizanja jedisntva svih politilčkih aktera u RS, govorio je i Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a.

On je takođe kritikovao dešavanja sa prethodne posebne sjednice, te raspravu o NATO-u.

- Radite šta hoćete, kradete, lažete, obmanjujete javnost. Molim vas da odgovorite čemu laž od pet sati na prošloj sjednici kako Program reformi nije put u NATO, a onda nakon 40 dana onaj koji je to potpisao, kaže jeste to MAP. Podmentuli ste nam lažan dokument - rekao je Stanić.

Ocijenio je i da najveći dio međunarodnog faktora u BiH "ima dobru namjeru".

Izjavio je i da, dok se raspravlja o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, "neki članovi SNSD-a su hiljada hektara zemljišta prepisali na članove svoje porodice".

- Kod vas je sve politikanstvo, za dnevno-političke i potrebe izbora...Odbijamo da se bilo šta sa vama dogovaramao, jer ste vi prevaranti, lažovi. Ne vjerujem u bilo kakve odnose sa vama. Vi biste da jedan čovjek odlučuje o svemu - kazao je Stanić.

Šef Kluba DNS-a Darko Banjac je rekao da je njegovo "političko nastojanje da RS postane država".

- Ako nekome to smeta, ne mora da sluša. Ne volim BiH, volim RS i živim za dan kada će postati država - rekao je Banjac.

Govoreći o posljednjoj odluci Ustavnog suda BiH koji je neustavnim proglasio član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, a što je i direktan povod današnje sjednice, šef Kluba Demosa Spomenka Stevanović je rekla da je to bilo okidač i alarm za uzbunu.

- Odavno nismo bili u ovako ozbiljnoj situaciji. Ozbiljne situacije traže ozbiljne odgovore. Ovako više zaista ne može - rekla je Stevanović.

Šef Kluba SNSD-a Igor Žunić je ocijenio kako su odluke Ustavnog suda BiH usmjerene na centralizaciju, a na štetu RS.

- Taj sud je postao politički instrument. Sjećam se izjave visokog predstavnika Valentina Incka iz jednog intervjua koji je rekao da će OHR nekada otići, da li za tri ili deset godina, ali da ulogu OHR-a treba da preuzme Ustavni sud BiH - rekao je Žunić.

Istakao je da su pred poslanicima u RS teške odluke.

- Pred nama je nešto što ne zavisi ni od Milorada Dodika, koji je nesporni lider naroda, ni od Mirka Šarovića ni Branislava Borenovića... Ovo je pitanje iznad politike - rekao je Žunić.

On je zaključio da se zbog "pitanja teritorije vodio rat, i da je to crvena granica preko koje se ne smije preći".

Premijer RS Radovan Višković je pojasnio da je donošenjem spornog zakona RS htjela da zemljište koje se ne koristi, dovede u funkciju i da građanima na korištenje.

- Poruka ovima iz FBiH - ne brinite se oko šuma. Uknjižili smo ih na RS. Takođe, ne možete na osnovu ove sramne odluke Ustavnog suda uknjižiti ni jedan milimetar našeg poljoprivrednog zemljišta. Ali i poruka koju ste nam poslali, nam je otvorila oči – rekao je Višković.

Tagovi