Dok neko svoj jelovnik ne može da zamisli bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, Milutin iz Osečine je svjetski fenomen.
Naime, ovaj čovjek više od trideset godina nije probao svježu hranu, njegov organizam traži bajat hljeb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.
"Sve što je bajato to mi prija, ni sam ne mogu to da vam objasnim, prosto je tako. Nikada se nisam razboleo ili pak imao neke zdravstvene probleme. Iako sam ušao u osmu deceniju života bez problema idem u nadnicu i tako zarađujem za život. Nikad ni najmanji problem sa želucem nisam imao, pa pretpostavljam da mi je organizam navikao i stvorio antitijela na bakterije i viruse zbog takve ishrane, te zbog toga nemam nikakve tegobe i osjećam se kao čigra", rekao je Milutin.
Oni koji ga dobro poznaju, ne sjećaju se da su videli kada je pojeo nešto svježe i tvrde da je čudo prirode i društva. Smatraju da je to možda i tajna njegove vitkosti.
"Ako bi mu sada skuvali ručak i ponudili topao i svjež obrok, on to uzme, ali ga ne jede odmah, već ostavi da odstoji nekoliko dana i tek će tada konzumira. Neće da jede hranu koja je pripremljena istog dana, voli da to odstoji, jer mu tako prija. Često nađe flašu s mlijekom, staru koju je neko bacio i odstojala mjesec dana, koja na prvi pogled očajno izgleda, bez problema popije i ima dobar razlog zbog čega tako konzumira. Često ga viđam da na minusu hoda bez obuće", rekao je njegov komšija Žarko Alić.
Milutin se nikada nije požalio na stomačne probleme, važno je da hrana koju konzumira ima što duži staž, i tvrdi da je takva još ukusnija.
Pojedini ga smatraju pravim fenomenom kada je jelovnik u pitanju, a za njegovu naviku teško da imaju objašnjenje i ljekari. Ipak, ono što je činjenica jeste da mnogi iako se zdravo hrane vrlo često ne mogu ni ulicu da pređu. A, Milutin.. iako mu je jelovnik "buđav" izgleda, kreće se i privređuje kao da je mladić.
(MONDO/Rina)