Region

Ko će sve investirati u Zapadni Balkan: U Londonu samit EBRD o regionu

Autori mondo.rs Tanjug

Zapadni Balkan je prioritet za EBRD i cijeli svijet želi da taj region uspije, poručio je danas direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti otvarajući Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu.

Izvor: SLOBODAN MILJEVIC/VLADA SRBIJE

Čakrabarti je istakao da je EBRD do sada u region investirala gotovo 13 milijardi dolara, a da će među nove investicije najverovatnije ući i izgradnja autoputa Niš - Priština – Tirana.

"Planiramo da idemo na odobrenje za 'Autoput mira', kasnije ove godine", rekao je Čakrabarti.

Šef EBRD je napomenuo da će na Samitu, kome prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, i premijeri šest ekonomija Zapadnog Balkana, biti potpisano šest novih projekata.

Uz napomenu da je ovo "istorijski samit", Čakrabarti je podsjetio da je prvi ovakav Samit održan 2014. godine i da predstavlja dobar model za sve druge samite za druge regione, u kojima EBRD takođe investira.

"Cijeli svijet želi da ovaj region uspije", rekao je Čakrabarti.

OPROŠTAJ S BALKANOM

Čakrabarti je napomenuo da je ovo njegov poslednji samit, budući da mu ističe mandate na čelu EBRD, ali je istakao da je Zapadni Balkan prioritet za EBRD i da se nada će se ulaganja nastaviti. "Zapadni Balkan ima posebno mjesto u mojoj karijeri i srcu. Pozdravljam region i to koliko je napredovao i odmakao se od problematične prošlosti, da bi postao povoljno poslovno okruženje, Divim se ljudima u regionu koji su uspjeli u svemu tome i dijelim njihovu viziju za budućnost", zaključio je Čakrabarti.

On je rekao da EBRD želi da pruži jedinstven doprinos procesu što brže integracije zemalja regiona u EU.

"Ovi samiti EBRD za Zapadni Balkan imaju posebnu ulogu, koju treba da odigraju, da se u uspješnom braku spajaju politika i ekonomija kroz direktan dijalog. Ovi samiti se fokusiraju na praktične rezultate i projekte i promovišu Zapadni Balkan kao izuzetno atraktivnu investicionu destinaciju", rekao je Čakrabarti.

On je istakao da želi da investitori ostvare komunikaciju i interakciju sa premijerima Zapadnog Balkana, a da se premijeri vrate kući sa opipljivim rezultatima, novim poslovima i investicionim partnerima.

Čakrabarti je istakao da je Zapadni Balkan "predvodnik promjena" i reper za druge regione.

PLENKOVIĆ: REGION VAŽAN ZA EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, kao zemlje trentno predsedavajuće EU, zahvalio je danas EBRD-u na podršci koju je ta banka prethodnih godina davala regionu Zapadnog Balkana, navodeći da je to "globalna banka sa evropskim srcem".

Plenković je, otvarajući Investicioni samit o Zapadnom Balkanu u Londonu, istakao da je EBRD dala konkretnu podršku za ekonomske reforme i napredak zemalja regiona.

On je istakao i da Hrvatska pruža punu podršku što bržem putu svojih komšija ka EU.

"Zapadni Balkan je visoko na agendi EU", podvukao je Plenković i podsjetio da će početkom maja u Zagrebu biti održan Samit EU - Zapadni Balkan.

Hrvatski premijer je primjetio i da poslovna zajednica mora da iskoristi ovaj trenutak.

"Svi moramo da radimo za dobrobit građana regiona, ali i same EU", rekao je Plenković.

BRNABIĆ: OGROMAN POTENCIJAL

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da ogroman potencijal Zapadnog Balkana treba mnogo bolje i više iskoristiti, a da su za Srbiju prioritetni projekti inicijativa "mini šengen", kao i infrastrukturno povezivanje u regionu.

Podsjetila je da Srbija na tome već radi sa Sjevernom Makednijom i Albanijom, te dodala da se nada da će i ostale zemlje da se pridruže toj inicijativi.

Kao drugu važnu inicijativu istakla je infrastrukturno povezivanje, te podsjetila da je prošle godine u Srbiji završen Koridor 10, a da se nastavlja izgradnja auto-puta ka Crnoj Gori, kao i da je započeta izgradnja autoputa ka Sarajevu.

Tagovi