• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO kuvar u Brazilu: Pečeni ananas (treći dio)

Autor mondo.ba

Nakon dobrog ručka vrijeme je da potrošimo kalorije, idemo na plažu ali ovaj put na Ipanemu. Ova plaža možda nije toliko čuvena kod nas kao Kopakabana, ali Ipanema i te kako ima svoje draži.

Smještena je u istoimenoj četvrti Ria i predstavlja malo otmjeniji dio grada. Ali plaža kao plaža, isti je pijesak, ista ponuda. Možete pronaći sve što vam srce poželi iz udobnosti ležaljke, bilo da je u pitanju neki odjevni predmet ili hrana i piće.

Neki koktel možda? Nema problema tu je ručni blender, malo leda, koja voćka i alkohol i koktel je spreman! Neki ražnjići od sira, plodova mora, možda neko voće ili rashlađeni kokos? Ja sam se odlučio za ovu poslednju varijantu.

Na visokim temperaturama najbolje mi je odgovarao rashlađeni kokos, jer voda u njemu osvježava (ne u kokosu nema mlijeka, unutra je voda),a nakon toga se isječe i pojede tanki unutrašnji sloj koji podsjeća na neku vrstu vodenog pudinga. Divno i ukusno, u svakom slučaju bolje od vještačkih sokova koji se takođe nude u izobilju.

Priznajem, lijepo je ležati na plaži, uživati u izmješanom mirisu okeana i krema za sunčanje, čak se uživa i u pogledu (opet naglašavam da su naše djevojke mnogooo ljepše i zgodnije od Brazilki), ali nisam oduševljen kupanjem. Razlog je jednostavan - otvoreni okean, valovi od par metara koj se poigravaju sa mnom kao sa lutkicom i bacaju me gdje god požele. Nakon petominutne borbe sa valovima odlučujem da je mudrije šetati uz plažu, pustiti vjetru da me rashlađuje i posmatrati prirodne ljepote. Tako sam dočekao veče, kada shvatio da moje “mudrije” i nije bilo tako mudro, jer sam blago rečeno, izgorio. Ali nećemo više o meni i mojim ne tako zabavnim trenucima sa plaže. Vraćamo se na hranu, a ovaj put vam predstavljam jednu savršenu poslasticu.

PEČENI ANANAS

Potrebni sastojci:

1 ananas

100 grama šećera

30 grama cimeta

sladoled od vanilije

Način pripreme :

Ananas ogulimo i sa svih strana pospemo šećerom, zatim pospemo cimetom u prahu (obratite pažnju da sloj šećera i cimeta ravnomjerno pokriva kompletan ananas sa svih strana).

Ananas zatim stavimo na mali komad alu folije (ovo radimo samo da ne uprljamo pleh) i pečemo u rerni na 200stepeni Celzijusa, oko 15 minuta (dok blago ne porumeni, a od šećera se stvori tanak sloj karamela). Ananas ostavimo da se prohladi oko pewt minuta i zatim ga sječemo na kriške. Pošto je ljeto, uz ovaj izvanredan pečeni ananas odlično će se slagati i jedna kugla sladoleda od vanilije.

Probajte ovaj jednostavan recept i sigurno ćete se prijatno iznenaditi. I još mešto - u Brazilu ananas peku na špizu (i služe kao prilog uz meso) ali ja sam ga malo prilagodio našim standardima.

Da li sam vam uspio prenijeti barem mali dio Brazila, ne znam, nisam siguran da riječi mogu opisati ono što su moja čula doživila. Uglavnom sam vam pisao o Riju, iako sam obišao više od deset gradova ove velike države. Bio sam u malim mjestima, u selima, boravio u gradovima sa desetinama miliona stanovnika, kupovao čuvare snova od brazilskih indijanaca, roštiljao sa brazilskim domaćinima, prelazio iz države u državu spuštajući se na žičarama. Ne, riječi ne mogu opisati energiju Brazila, ali zato možete uživati u receptima. I dok pripremate neko jelo ove daleke zemlje recite nekome koliko vam znači, sada je pravo vrijeme za to.

Čitamo se uskoro, da zakuvamo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije