Tradicionalna božićna česnica se u različitim krajevima različito sprema, odaberite recept koji vama odgovara.
Božićna česnica tradicionalno se mijesi na Božić, a u nju se obavezno stavlja i novčić, dok se u nekim krajevima ubacuju i pasulj, kukuruz, komadić Badnjaka, a sve to simbolizuje blagostanje.
Česnica se nikako ne siječe, već se lomi, a način na koji se sprema razlikuje se u raznim krajevima. Mi vam donosimo tri recepta, a vi izaberite onaj koji vama odgovara.
Tradicionalna božićna česnica
Sastojci:
Kilogram brašna
Dva jaja
Kesica kvasca
Pola litra mlijeka
So po ukusu
Priprema:
U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Dodajte prstohvat soli, promiješajte i postepeno dodajte brašno, mešajući, i dodajući preostalo mlijeko.
Kada dobijete glatko tijesto, prekrijte ga i ostavite da naraste oko 45 minuta. Zatim ga na pobrašnjenoj površini blago premjesite, oblikujte u pogaču i ubacite novčić.
Prebacite je u podmazan pleh, ukrasite po želji, premažite umućenim jajetom i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.
Kliknite na strelicu da nastavite čitanje
Česnica bez kvasca
Sastojci:
Kilogram oštrog bijelog brašna
Dva žumanca
100 grama masti
Pola litra mlijeka
Kašičica soli
Kašičica šećera
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte šećer i so, pa izmiješajte da se istope.
Zatim istopite mast, pa je dodajte u brašno, a zatim dodajte i žumanjca. U to sipajte i pripremljeno mlijeko, pa sve zajedno dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.
U tijesto dodajte novčić, oblikujte u loptu i stavite u pleh koji ste prethodno podmazali mašću.
Po želji ukrasite i premažite umućenim žumanjcetom, pa ostavite pogaču da stoji na toplom oko pola sata.
U međuvremenu, zagrijte rernu na 200 stepeni i pecite česnicu oko 50 minuta.
Kliknite na strelicu da nastavite čitanje
Česnica sa kiselom pavlakom
Sastojci:
Kilogram brašna
Pola litra mlijeka
Čaša kisele pavlake
Jedna kocka kvasca
Kašičica šećera
Dvije kašičice soli
Jedno jaje plus jedno žumanjce
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte brašno i so, a zatim napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje izmrvite kvasac, na njega sipajte šećer i prelijte mlakim mlijekom. Ostavite tako da kvasac nadođe, pa dodajte jaje i kiselu pavlaku i zamjesite tijesto.
Kada su se svi sastojci sjedinili, ostavite tijesto na toplom da nadođe oko pola sata, pa u njega stavite novčić i opet ostavite da malo nadođe.
U međuvremenu zagrijte rernu na 180 stepeni, premažite česnicu žumanjcetom i pecite je oko 40 minuta.
Da pogača ne bi brzo potamnila, što se dešava zbog premaza od žumanjaca, poslije desetak minuta pečenja je prekrijte aluminijumskom folijom i tako pecite do kraja.
(MONDO)