Kuhinja

3 recepta za božićnu česnicu: Tradicionalna, bez kvasca i pogača sa pavlakom, ne zna se koja je bolja!

Autor Dragana Božić

Tradicionalna božićna česnica se u različitim krajevima različito sprema, odaberite recept koji vama odgovara.

Izvor: iStock/Getty Images Plus/GordanD

Božićna česnica tradicionalno se mijesi na Božić, a u nju se obavezno stavlja i novčić, dok se u nekim krajevima ubacuju i pasulj, kukuruz, komadić Badnjaka, a sve to simbolizuje blagostanje.

Česnica se nikako ne siječe, već se lomi, a način na koji se sprema razlikuje se u raznim krajevima. Mi vam donosimo tri recepta, a vi izaberite onaj koji vama odgovara.

Tradicionalna božićna česnica

Sastojci:

Kilogram brašna

Dva jaja

Kesica kvasca

Pola litra mlijeka

So po ukusu

Priprema:

U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Dodajte prstohvat soli, promiješajte i postepeno dodajte brašno, mešajući, i dodajući preostalo mlijeko.

Kada dobijete glatko tijesto, prekrijte ga i ostavite da naraste oko 45 minuta. Zatim ga na pobrašnjenoj površini blago premjesite, oblikujte u pogaču i ubacite novčić.

Prebacite je u podmazan pleh, ukrasite po želji, premažite umućenim jajetom i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

Kliknite na strelicu da nastavite čitanje

Izvor: iStock/Getty Images Plus/Biserka Stojanovic

Česnica bez kvasca

Sastojci:

Kilogram oštrog bijelog brašna

Dva žumanca

100 grama masti

Pola litra mlijeka

Kašičica soli

Kašičica šećera

Priprema:

U mlako mlijeko dodajte šećer i so, pa izmiješajte da se istope.

Zatim istopite mast, pa je dodajte u brašno, a zatim dodajte i žumanjca. U to sipajte i pripremljeno mlijeko, pa sve zajedno dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.

U tijesto dodajte novčić, oblikujte u loptu i stavite u pleh koji ste prethodno podmazali mašću.

Po želji ukrasite i premažite umućenim žumanjcetom, pa ostavite pogaču da stoji na toplom oko pola sata.

U međuvremenu, zagrijte rernu na 200 stepeni i pecite česnicu oko 50 minuta.

Kliknite na strelicu da nastavite čitanje 

Izvor: iStock/Getty Images Plus/DI Photography

Česnica sa kiselom pavlakom

Sastojci:

Kilogram brašna

Pola litra mlijeka

Čaša kisele pavlake

Jedna kocka kvasca

Kašičica šećera

Dvije kašičice soli

Jedno jaje plus jedno žumanjce

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte brašno i so, a zatim napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje izmrvite kvasac, na njega sipajte šećer i prelijte mlakim mlijekom. Ostavite tako da kvasac nadođe, pa dodajte jaje i kiselu pavlaku i zamjesite tijesto.

Kada su se svi sastojci sjedinili, ostavite tijesto na toplom da nadođe oko pola sata, pa u njega stavite novčić i opet ostavite da malo nadođe.

U međuvremenu zagrijte rernu na 180 stepeni, premažite česnicu žumanjcetom i pecite je oko 40 minuta.

Da pogača ne bi brzo potamnila, što se dešava zbog premaza od žumanjaca, poslije desetak minuta pečenja je prekrijte aluminijumskom folijom i tako pecite do kraja.

(MONDO)

Tagovi