Kuhinja

Idealna poslastica za Badnji dan: Posni kolač, preukusan i spreman očas posla!

Autor Dragana Božić

Pripremite ga i bićete očarani ukusom!

Izvor: iStock/Getty Images Plus/Oksana Chaun

Ukusan je jednako, ako ne i više nego mrsni kolači, a evo kako se sprema.

Sastojci:

Dvije šolje brašna

100 grama šećera

Tri kašike kakaaa

Pola šolje mljevenih oraha

Kesica praška za pecivo

Šolja i po mineralne vode

300 grama meda

Glazura:

Dvije kašike kakaa

Tri kašike šećera

Kašika ulja

Tri kašike vode

Nekoliko kapi ekstrakta vanile

Priprema:

U posudi pomiješajte suve sastojke – brašno, šećer, kakao, orahe, prašak za pecivo. Promiješajte, u to dodajte vodu, pa opet izmješajte da se sastojci sjedine. Nakon toga, u smjesu dodajte med i još jednom dobro izmješajte, pa nalijte smjesu u pripremljen pleh.

Pecite ga u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, a u međuvremenu pripremite glazuru.

Kakao, šećer, ulje i vodu stavite u manju šerpu i kuvajte ih na tihoj vatri dok se ne sjedine.

Ispečen kolač prelijte kakao glazurom i ostavite da se ohladi.

(MONDO)