Savršeno dekorativna, uljepšaće svaku prazničnu trpezu
Sa Novosađankom Fatimom Fejzulović koja stoji iza "Bakinih đakonija", jedne od najpopularnijih stranica sa receptima i savjetima za kuvanje na društvenim mrežama, naši čitaoci, kao i svi ljubitelji kvalitetne domaće kuhinje, već su upoznati.
Nedavno je baka Maka, kako je njeni unuci zovu, za MONDO otkrila kako se upustila u ovu kulinarsku avanturu, gdje pronalazi inspiraciju za svoje recepte, a ovog puta je sa nama podijelila i jedan za neizostavni sastojak praznične trpeze.
U njenoj kući se ni hljeb ne kupuje, sve je isključivo "domaće", a evo kako ona priprema božićnu pogaču...
Sastojci:
550 - 600 g brašna
250 ml mlijeka
125 ml vode
30 g svježeg kvasca
4 kašike ulja
1 jaje
1 žumanjce
1 kašičica sirćeta
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
I još:
60 g omekšalog maslaca
žumance i malo mlijeka za premazivanje
susam
I prstohvat ljubavi
Priprema:
U toplo mlijeko dodati šećer i kvasac, promiješati i ostaviti desetak minuta da naraste. Prosijati brašno, dodati navedene sastojke i umijesiti glatko tijesto i ostaviti ga u nauljenoj posudi dok ne udvostruči zapreminu. Tijesto podijeliti na 5 jednakih dijelova, napraviti loptice i od svake formirati krug prečnika oko 15 cm. Svaki krug tijesta premazati omekšalim maslacem i stavljati jedan na drugi. Posljednji krug ne treba premazati. Sada sve zajedno još malo rastanjiti da se dobije prečnik 27 cm. Staviti na papir za pečenje i premjestiti u kalup ili pleh u kom će se peći.
Tijesto isjeći na 8 jednakih dijelova tako da obod tijesta ostane cio, ne zasjecati do kraja nego do otprilike 2 cm od kraja. Svaki list zasječenog tijesta povući prema kraju i malo ukositi i malo ga podvući pod obod. Premazati žumanjcetom razmućenim sa malo mlijeka, posuti susamom i ostaviti pokriveno da naraste još oko pola sata. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni C oko 30-35 minuta.
Probajte ovu pogaču i javite nam kako je ispalo!