• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najljepša božićna vijenac pogača: Meka poput pamuka, a ostaje svježa danima!

Autor Dragana Božić

Savršeno dekorativna, uljepšaće svaku prazničnu trpezu

 Božićna pogača recept Izvor: Instagram/Screenshot/bakine_djakonije

Sa Novosađankom Fatimom Fejzulović koja stoji iza "Bakinih đakonija", jedne od najpopularnijih stranica sa receptima i savjetima za kuvanje na društvenim mrežama, naši čitaoci, kao i svi ljubitelji kvalitetne domaće kuhinje, već su upoznati.

Nedavno je baka Maka, kako je njeni unuci zovu, za MONDO otkrila kako se upustila u ovu kulinarsku avanturu, gdje pronalazi inspiraciju za svoje recepte, a ovog puta je sa nama podijelila i jedan za neizostavni sastojak praznične trpeze.

U njenoj kući se ni hljeb ne kupuje, sve je isključivo "domaće", a evo kako ona priprema božićnu pogaču...

Sastojci:

550 - 600 g brašna

250 ml mlijeka

125 ml vode

30 g svježeg kvasca

4 kašike ulja

1 jaje

1 žumanjce

1 kašičica sirćeta

2 kašičice šećera

1 kašičica soli

I još:

60 g omekšalog maslaca

žumance i malo mlijeka za premazivanje

susam

I prstohvat ljubavi 

Priprema:

U toplo mlijeko dodati šećer i kvasac, promiješati i ostaviti desetak minuta da naraste. Prosijati brašno, dodati navedene sastojke i umijesiti glatko tijesto i ostaviti ga u nauljenoj posudi dok ne udvostruči zapreminu. Tijesto podijeliti na 5 jednakih dijelova, napraviti loptice i od svake formirati krug prečnika oko 15 cm. Svaki krug tijesta premazati omekšalim maslacem i stavljati jedan na drugi. Posljednji krug ne treba premazati. Sada sve zajedno još malo rastanjiti da se dobije prečnik 27 cm. Staviti na papir za pečenje i premjestiti u kalup ili pleh u kom će se peći.

Tijesto isjeći na 8 jednakih dijelova tako da obod tijesta ostane cio, ne zasjecati do kraja nego do otprilike 2 cm od kraja. Svaki list zasječenog tijesta povući prema kraju i malo ukositi i malo ga podvući pod obod. Premazati žumanjcetom razmućenim sa malo mlijeka, posuti susamom i ostaviti pokriveno da naraste još oko pola sata. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni C oko 30-35 minuta.

Probajte ovu pogaču i javite nam kako je ispalo!

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Wrfvovamn

woman viagra <a href="https://liviagrdo.com/ ">sildenafil 80 mg</a> best generic viagra online

Junbglubalval

cialis over the counter 2018 <a href="https://tocialius.com/ ">american cialis</a> best time to take cialis 5mg

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop