Kako praznične đakonije učiniti manje štetnim po zdravlje i liniju
Kako odoljeti prazničnim gurmanlucima i koje su to najlošije kombinacije, u jutanjem programu na TV Prva govorio je nutricionista Đorđe Pejčić.
Pravilna ishrana i zdrava crijevna flora su preduslov dobrog imuniteta, pa tako je važno voditi računa i o jednom i drugom. A kako to izvesti za praznike?
"Shodno tradiciji, praznici se obilježavaju uz jaču hranu. Ja nisam za to da se takva hrana izbjegava, više se plašim lajt proizvoda sa manjim procentom mliječnih masti, a koji imaju više šećera. To je veći problem", kaže nutricionista i dodaje da postoje neke kombinacije ove jake hrane koje su, ipak, donekle bolje.
"Znamo da smo pretjerali kada smo hranu loše iskombinovali. Ako bismo rusku jeli u ujutru, bila bi mnogo zdravija. Najgore je kada se kombinuje sa pečenjem. Sarma nije problem, posebno što može i da se napravi bez pirinča ili je jedemo bez hljeba. Tada nije loša."
A ako bi morao da bira sa bogate trpeze čemu sebi da udovolji, Pejčić kaže:
"Između sarme i pečenja, birao bih sarmu. Ali ako je pečenje već na trpezi, treba ga jesti sa većom količinom salate, na primjer kupus salate itd."
Poslije praznika, kada smo sebi dali oduška, ne treba čekati da se vratimo zdravom načinu ishrane, već striktno i odmah uraditi detoks. To se može izvesti čorbama od povrća, potažima, kao i unositi dosta tečnosti i izbaciti namirnice koje imaju zasićene masti i mliječne proizvode.