Kuhinja

Panetone - tradicionalni italijanski kolač: Mek i sočan, ostaje svjež danima!

Autor Dragana Božić

Priprema za velika slavlja i praznike

Izvor: Guliver/Getty Images/marilyna

Tradicionalno se priprema za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika u Italiji. Ukusan i mek, a ostaje svjež danima!

Sastojci:

500 g brašna

45 g svježeg kvasca

1 dl mlijeka

8 kašika šećera u prahu

2 jajeta

2 žumanjceta

2 vanilin šećera

50 g omekšalog margarina

1/2 kašičice đumbira u prahu

50 g suvih brusnica

30 g sjeckanih oraha

2 kašike kandirane kore pomorandže

2 kašike isjeckanih žele bombona

30 g suvog grožđa

30 ml ruma

Glazura:

80 g šećera u prahu

25 ml tople vode

Dekoracija:

šarene žele bombone

Priprema:

U mlako mlijeko staviti kvasac, kašičicu šećera i brašna i ostaviti 10-ak minuta da nadođe. Suvo grožđe staviti u rum da odstoji 10-15 minuta, a onda procijediti. Brašno pomiješati sa đumbirom, vanilin šećerom, isjeckanim margarinom i šećerom u prahu. Rukama mijesiti, pa dodati mlijeko s kvascem, jaja, žumanjca, brusnice, orahe, suvo grožđe, isjeckanu kandiranu pomorandžu i žele bombone. Umijesiti glatko tijesto, pa ostaviti 1,5 h na toplom da naraste. 6 valjkastih kalupa nauljiti, pa obložiti papirom. Tijesto premijesiti, podijeliti na 6 dijelova, svaki staviti u kalup i blago pritisnuti. Ostaviti na toplom još pola sata. Peći u zagrijanoj rerni na 190 stepeni C oko 35 minuta (na pola pečenja prekriti papirom, da površina kolača ne zagori). Ohladiti.

Glazura: Pomiješati šećer u prahu sa toplom vodom da se dobije gusta smjesa. Preliti preko kolača, pa ukrasiti sitno isječenim šarenim žele bombonama.