Priprema za velika slavlja i praznike
Tradicionalno se priprema za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika u Italiji. Ukusan i mek, a ostaje svjež danima!
Sastojci:
500 g brašna
45 g svježeg kvasca
1 dl mlijeka
8 kašika šećera u prahu
2 jajeta
2 žumanjceta
2 vanilin šećera
50 g omekšalog margarina
1/2 kašičice đumbira u prahu
50 g suvih brusnica
30 g sjeckanih oraha
2 kašike kandirane kore pomorandže
2 kašike isjeckanih žele bombona
30 g suvog grožđa
30 ml ruma
Glazura:
80 g šećera u prahu
25 ml tople vode
Dekoracija:
šarene žele bombone
Priprema:
U mlako mlijeko staviti kvasac, kašičicu šećera i brašna i ostaviti 10-ak minuta da nadođe. Suvo grožđe staviti u rum da odstoji 10-15 minuta, a onda procijediti. Brašno pomiješati sa đumbirom, vanilin šećerom, isjeckanim margarinom i šećerom u prahu. Rukama mijesiti, pa dodati mlijeko s kvascem, jaja, žumanjca, brusnice, orahe, suvo grožđe, isjeckanu kandiranu pomorandžu i žele bombone. Umijesiti glatko tijesto, pa ostaviti 1,5 h na toplom da naraste. 6 valjkastih kalupa nauljiti, pa obložiti papirom. Tijesto premijesiti, podijeliti na 6 dijelova, svaki staviti u kalup i blago pritisnuti. Ostaviti na toplom još pola sata. Peći u zagrijanoj rerni na 190 stepeni C oko 35 minuta (na pola pečenja prekriti papirom, da površina kolača ne zagori). Ohladiti.
Glazura: Pomiješati šećer u prahu sa toplom vodom da se dobije gusta smjesa. Preliti preko kolača, pa ukrasiti sitno isječenim šarenim žele bombonama.