RECEPT

Domaći humus, neodoljivo kremast i pikantan: Najlakši recept, vidjećete da je mnogo ukusniji od kupovnog!

Autor Dragana Božić

Napravite ga sami i čuvajte u frižideru!

Izvor: YouTube/InspiredTaste

Humus je istočnjački namaz bogat proteinima, koji je popularan širom svijeta jer je recept veoma prilagodljiv.

Osnova su leblebije, kao i tahini, pasta od susama, a humus sadrži još zdravih sastojaka kao što su bijeli luk, limun i maslinovo ulje.

Ovo je najjednostavniji recept za domaći humus, koji možete poslužiti sa lakim hljepčićima!

Sastojci:

250 grama kuvanih leblebija
Jedan veći limun
60 mililitara tahini paste
Jedan čen bijelog luka
Dvije kašike maslinovog ulja
Pola kašičice mljevenog kumina
Voda
So
Tucana paprika

Priprema:

U procesoru najprije umutite tahini i sok jednog limuna, najmanje jedan minut. Ovo će omogućiti da tekstura bude kremasta.

Dodajte maslinovo ulje, isjeckani bijeli luk i kumin, kao i pola kašičice soli, i mutite još tridesetak sekundi. Ocijeđene leblebije podijelite na pola, jednu polovinu stavite odmah u procesor i mutite oko minut. Tada dodajte drugu polovinu leblebija i pustite da procesor radi još minut do dva.

Sada provjerite gustinu, i po potrebi dodajte kašiku do dvije vode, pa još malo promiješajte.

Posolite, a pred serviranje humus prelijte maslinovim uljem i pospite sa malo tucane paprike. Ovako pripremljeni humus možete čuvati u frižideru nedjelju dana.