Kuhinja

Jednom kada ga probate, pravićete ga stalno! Baba ganuš - namaz za sve prilike

Autor Dragana Božić

Oduševiće vas

Izvor: YouTube/Screenshot/The Stay At Home Chef

Namaz servirajte sa lepinjama ili domaćom pogačom. Idealan je za večeru ili kao predjelo.

Sastojci:

2 plava patlidžana

1 čen bijelog luka

1 limun

5 kašika tahinija (paste od susama)

3 kašike običnog jogurta

so

maslinovo ulje

1 kašika mljevene paprike

svježi listovi nane

Priprema:

Oljuštiti plavi patlidžan i kuvati ga oko pola sata dok ne omekša. Oljuštiti i isjeckati bijeli luk. Ostaviti plavi patlidžan da se ohladi i tanko ga isjeći. Iscijediti limun. Miješati plavi patlidžan sa bijelim lukom, tahinijem, jogurtom, solju i sokom od limuna. Staviti smjesu u posudu za serviranje i poravnati je vlažnom kašikom. Garnirati maslinovim uljem, paprikom i svježom nanom.