Zašto je važno da ih bude baš tri? Pročitajte odgovor!
Pranje veša nikome nije omiljeni kućni posao, ali da li ste znali da može da vas zaštiti od trovanja hranom?
Kuhinjska krpa je među najprljavijim stvarima u kuhinji, i njeno nepažljivo korišćenje može dovesti do problema sa zdravljem kao što je trovanje. Prije toga, možda ni nećete primijetiti da nešto s njom nije u redu!
U jednom istraživanju, naučnici su analizirali sto kuhinjskih krpa koje su ljudima služile po više nedjelja, i na čak 49 pronašli bakterije, među kojima je bila i ešerihija koli.
Ako niste vegetarijanci, veće su šanse da vam krpe budu opasne zbog svakodnevnog kontakta ruku sa svježim mesom. Na mesu koje nije termički obrađeno nalaze se bakterije, a ako ruke samo isperete vodom pa obrišete krpom, "preselili" ste ih na krpu. Pročitajte šta bi stručnjaci odmah bacili iz vaše kuhinje!
I ljudi koji žive sami su pod rizikom, ali je on veći što je više ljudi u kući, jer to znači i više ruku koje svakodnevno diraju krpe. Ako imate djecu, moguće je da krpe često završavaju na podu a da to i ne znate, već samo budu vraćene na radnu površinu.
Da biste smanjili rizik, potrebno je da uvijek imate tri odvojene krpe. Jednu koristite za ruke, jednu za sudove i jednu za brisanje radne površine. Najbezbjednije je da krpe mijenjate svakog dana, i da ih obavezno perete u vrućoj vodi. Pročitajte i zašto krpe ne bi trebalo prati zajedno sa čarapama!