Kuhinja

Zašto treba da imate tri kuhinjske krpe: Evo kako one mogu da vas zaštite od trovanja hranom!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zašto je važno da ih bude baš tri? Pročitajte odgovor!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Parleycoot

Pranje veša nikome nije omiljeni kućni posao, ali da li ste znali da može da vas zaštiti od trovanja hranom?

Kuhinjska krpa je među najprljavijim stvarima u kuhinji, i njeno nepažljivo korišćenje može dovesti do problema sa zdravljem kao što je trovanje. Prije toga, možda ni nećete primijetiti da nešto s njom nije u redu!

U jednom istraživanju, naučnici su analizirali sto kuhinjskih krpa koje su ljudima služile po više nedjelja, i na čak 49 pronašli bakterije, među kojima je bila i ešerihija koli.

Ako niste vegetarijanci, veće su šanse da vam krpe budu opasne zbog svakodnevnog kontakta ruku sa svježim mesom. Na mesu koje nije termički obrađeno nalaze se bakterije, a ako ruke samo isperete vodom pa obrišete krpom, "preselili" ste ih na krpu. Pročitajte šta bi stručnjaci odmah bacili iz vaše kuhinje!

I ljudi koji žive sami su pod rizikom, ali je on veći što je više ljudi u kući, jer to znači i više ruku koje svakodnevno diraju krpe. Ako imate djecu, moguće je da krpe često završavaju na podu a da to i ne znate, već samo budu vraćene na radnu površinu.

Da biste smanjili rizik, potrebno je da uvijek imate tri odvojene krpe. Jednu koristite za ruke, jednu za sudove i jednu za brisanje radne površine. Najbezbjednije je da krpe mijenjate svakog dana, i da ih obavezno perete u vrućoj vodi. Pročitajte i zašto krpe ne bi trebalo prati zajedno sa čarapama!