Ovako profesionalni kuvari pripremaju jaja tako da budu savršeno ukusna i vazdušasta!
Profesionalni kuvari će vam često reći da su jednostavni, "skromni" sastojci najteži za pripremu jer nemate iza čega da se sakrijete. Tako je i kada pripremate jaja - samo ih stavljate u tiganj, ali postoji mnogo grešaka koje možete da napravite.
Ovo su savjeti i trikovi profesionalnih kuvara za pripremu jaja, a pročitajte i dvije greške koje s njima nikada ne bi trebalo da pravite!
1. Kuvari drže jaja na sobnoj temperaturi
Jaje koje je danima stajalo u frižideru neće se u tiganju ponašati kao jaje koje je na sobnoj temperaturi. Isti savjet koji važi za meso, kuvari primjenjuju i na jaja. Prije pripreme bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi. Ako vam je u stanu inače toplo, ili tokom ljetnjih mjeseci ne želite da rizikujete da se jaja pokvare, držite ih u frižideru ali se sjetite da ih izvadite na radnu površinu najmanje 20 minuta prije pripreme.
2. Znaju tačno koliko masnoće da dodaju
Ako pravite kajganu, fritatu ili bilo šta slično, postoji tačan procenat masnoće od mliječnih proizvoda koji bi trebalo da dodate. Odnos je - za svaka tri jaja koja upotrijebite, 100 mililitara pavlake, mlijeka, jogurta, milerama... Dakle, ako pravite veliku kajganu od šest jaja, dodajte 200 mililitara. Manje neće biti dovoljno da jaja budu kremasta, više će poremetiti ukus jela, kaže urednica časopisa "Bon appetit" Don Peri.
3. Sklanjaju ih s vatre
Gordon Remzi kajganu sprema tako što tiganj drži na vatri, pa ga skida s nje na hladnu ringlu, i taj proces ponavlja četiri puta tokom pravljenja jela.
4. Peku ih kraće nego što mislite
Džejmi Oliver podvlači da će se jaja kuvati još malo nakon što ih sklonite s ringle, pa ih uvijek prži nešto kraće, tako da izgledaju kao da su još uvijek nešto sirovija nego što bi želio. U toplom tiganju jaja će nastaviti da se kuvaju i biće savršena dok postavite sto i sjednete da jedete.
5. Imaju trik za poširana jaja
Mnogi se ustručavaju da prave poširana jaja jer su teška za "tempiranje". Džulija Čajld uvijek je jaja poširala tako što stavi vodu da provri, probuši rupu iglom na vrhu jajeta, ubaci ga u ključalu vodu na deset sekundi i izvadi. Potom smanji vatru tako da voda ne vri i razbije jaje u nju. Jaje koje se kuvalo čak i samo deset sekundi bolje će zadržati oblik i bjelance neće biti "zamagljeno".
6. Služe jaja na toplom tanjiru
Napravili ste ukusno jelo s jajima, makar to bila i samo dva jaja pržena "na oko"? Neće biti toliko ukusna ako ih samo preručite u hladan tanjir. Kuvari uvijek zagriju tanjir, makar pod mlazom vruće vode, i onda jaja serviraju na toplom tanjiru.
7. Griju špatulu
Spremni ste da pržite jaja, tiganj je vruć, sada špatulu, naročito ako je metalna, stavite u tiganj da joj se vrh zagrije. Jaja će se lijepiti za hladnu špatulu, zbog čega rizikujete da se žumanjce razlije, a toplom špatulom lakše ćete premještati ili okretati jaja, kaže Hose Andres.
8. Koriste maslac
Postoji i "naučno" objašnjenje. Ulje će lijepo prenositi toplotu, ali dok se maslac grije, otpušta vodu u vidu pare, zbog čega će jaja biti prozračnija i kremastija.