Kuhinja

Zbog ovih grešaka vam je jelo suvo i tvrdo: Kuvar otkrio kako se pravilno zagrijava rerna

Autor Dragana Božić

Postoje finese koje znaju samo iskusne domaćice i profesionalci

Ne koristite vlažne rukavice ili krpe za rernu, ili da prenesete vruć lonac - mogu da vam iskliznu iz ruku.
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Svaki iskusni kuvar će vam reći da ukus jela, pored začina i samih namirnica koje se koriste, umnogome zavisi od temperature na kojoj ga spremate, kao i načina pripreme.

Da biste dobili vrhunsko jelo, potrebno je pravilno zagrijati posudu, kod barenja zagrijati vodu do željene temperature, kao i vrlo precizno "tempirati" vrijeme kada ćete uključiti rernu. Iskusne domaćice znaju da nije dovoljno uključiti je 10 minuta prije nego što pitu ili meso stavite da se peče.

Kako pravilno zagrijati rernu? Odgovor na ovo pitanje dao je čuveni ruski šef Nikolaj Bakunov.

"'Kućne' rerne se ne zagrijavaju dobro, nemaju tako debele zidove koje bi temperaturu održavale na istom nivou. Dobro zagrijana rerna je veoma važna za pripremu namirnica kao što su meso i riba. Često se dogodi da kada pripremate jelo od mesa u rerni, ono pušta svoje sokove i praktično se u njima kuva umjesto da se peče. Ili tijesto za pitu, umjesto da nadođe, splasne i osuši se. Razlog za ove 'neuspjehe' je slabo zagrijana rerna", kaže čuveni kuvar.

"Prije nego što jelo stavite da se peče, rernu prethodno uključite, otprilike 40 minuta da se dobro zagrije. Potrebno je sačekati da se 'zidovi' rerne dobro zagriju i počnu da emituju toplotu. Čak i ako se senzor za grijanje isključio, to ne znači da je rerna dovoljno vruća. U dobro zagrijanoj rerni meso će se dobro zapeći i temperatura se neće trenutno spustiti ako otvorite vrata da 'ubacite' jelo."

Ako u rerni postoji opcija "izduvavanja vazduha", onda je bolje uključliti i tako zagrijati rernu, a zatim je možete isključiti ako nije potrebna za pripremu.

Tagovi