Tajni sastojak jela u restoranu za koji vam kuvari neće reći: Evo kako da ga spremite kod kuće - jeftino i lako! | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RECEPT

Tajni sastojak jela u restoranu za koji vam kuvari neće reći: Evo kako da ga spremite kod kuće - jeftino i lako!

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Oduševiće vas ukusom, baš on je tajna mnogih jela s mesom, ukusnih čorbi i gulaša, pa čak i tjestenine!

Izvor: YouTube/HelenRennie

Ako želite da vaša jela kod kuće imaju dubinu ukusa, nevjerovatnu aromu i "restoranski" kvalitet, karamelizovani crni luk je rješenje!

Karamelizovani crni luk zapravo je "tajni" sastojak mnogih jela koja jedete u restoranima, ili naručujete. On se dodaje u jela s mesom, sastavni je dio ukusnih burgera, a možete ga iskoristiti i za tjesteninu ili čorbu, svuda dodaje fantastičan ukus!

Evo kako da ga napravite kod kuće!

Sastojci zavise od količine koju želite da pripremite, ali znajte da vam na svaka tri crna luka treba dvije kašike masnoće, a kombinacija maslaca i ulja je najbolja.

Sastojci:

3 veća crna luka
1 kašika maslaca
1 kašika ulja
Kašičica smeđeg šećera
Majčina dušica
Kašika balzamiko sirćeta

Priprema:

Zagrijte ulje u tiganju koji se ne lijepi. Luk oljuštite i isjecite na režnjeve debele oko jednog santimetra. Kada se ulje zagrije, dodajte sav luk odjednom, smanjite vatru na srednju i miješajte.

luk se przi u tiganju Izvor: YouTube/HelenRennie

Važno je da luk ne ostavite "bez nadzora", karamelizacija će se dogoditi ako se svaki komadić luka bude lijepo zagrijao. Ne želite da zagori jer će onda biti gorak.

Začinite majčinom dušicom, pospite ga smeđim šećerom i nastavite miješanje, on će ubrzati proces karamelizacije prirodnih šećera koji se već nalaze u luku. Primjetićete da povrće postaje staklasto i omekšava, tada dodajte kašiku balzamika i nastavite ovaj proces još dvadesetak minuta na tihoj vatri. Luk će postajati sve tamniji i "ljepljiviji".

Ovako pripremljen luk možete koristiti kao dodatak sosevima, hamburgerima i drugom mesu sa roštilja, tjestenini, a možete od njega napraviti i brzi tart - razvijte lisnato tijesto, zagrijte rernu, na tijesto stavite luk i komadiće sira i zapecite u rerni.

karamelizovani crni luk Izvor: YouTube/HelenRennie

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA