Kuhinja

Originalni recept za sarajevske ćevape: Najukusniji specijalitet sa roštilja, a tajna je u mješavini 3 vrste mesa!

Autor Dragana Božić

Najpoznatije jelo sa grila.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Najpoznatiji specijalitet sa roštilja, čisto meso, bez aditiva i pojačivača ukusa! Znaćete da ste ih dobro ispekli ako je meso potamnilo spolja, a iznutra ostalo svijetloroze!

Najukusniji su kada se služe sa lepinjama i crnim lukom!

Sastojci: 

3 kg goveđih prsa

1 kg goveđeg vrata

1 kg jagnjećih prsa

75 g jodirane soli

5 g bibera u prahu

5 g bijelog luka u prahu

Priprema:

Isjeći meso (ne uklanjati masnoću) na kocke, dodati so, biber i bijeli luk u prahu. Sve dobro izmješati i ostaviti u frižideru 24 sata. Zatim samljeti dva puta i ostaviti da odstoji još 24 sata u frižideru. Oblikovati ćevape, najbolje koristiti presu jer će tako biti kompaktni kako bi masnoća i saft ostali unutar ćevapa. Rešetku za roštilj podmazati jagnjećim ili goveđim lojem i peći ćevape.