Kuhinja

Savršen spoj čokolade, sladoleda i višanja, ukratko - lava kolač! (VIDEO, RECEPT)

Autor Vesna Kerkez

Ovu tmurnu srijedu uljepšaćemo vam jednim neodoljivim kolačem. Naš kuvar Peđa Tošić pokazaće vam kako se pravi lava kolač, poznatiji kao univerzalni lijek za neraspoloženje. Ovu sezonu MONDO kuhinje realizujemo u saradnji s kompanijom Imlek.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Potrebno vam je:

- 300 grama šećera
- 300 grama čokolade
- 300 grama brašna
- 300 grama maslaca
- 4 jaja
- 100 grama mljevenog keksa,
- 1 kg sladoleda od vanilije
- teglica kompota od višanja

Način pripreme:

Čokoladu otopiti na pari, dodati maslac i sjediniti masu da nema grudvica. Dobro umutiti jaja i šećer. Dodati masu od čokolade i maslaca, sve sjediniti i postepeno dodavati brašno uz stalno miješanje.

Tečnu smjesu sipamo u kalupe koje smo prethodno dobro premazali maslacem i mljevenom plazmom. Po želji u kolač možemo dodati koju višnju.

Šećer otopiti u tavi i napraviti karamel. Po želji napraviti dekoraciju od šećera. U ostatak karamela dodati višnje i prodinstati da dobijemo lagani sos.

U zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa peći kolač oko sedam minuta Dok je još vruć, kolač servirati na tanjir uz sladoled od vanilije i sos od višanja.

Prijatno!

(MONDO)