Postoje tri stvari na koje treba da obratite pažnju.
Dolazak toplog vremena donosi i jednu veliku brigu za sve domaćice - namirnice se mnogo brže kvare nego zimi. Dok se kod voća i povrća obično jasno vide znaci propadanja, veliki problem predstavlja hrana kod koje nisu očiti prvi znaci kvarenja, kao što je meso...
Da biste znali da je meso koje ste kupili svježe, prvenstveno treba da obratite pažnju na njegovu boju. Osim toga i prošaranost žilama otkriva koliko je meso stajalo na policama i da li je "bezbjedno" za upotrebu.
Kvalitet mesa možete provjeriti vrlo lako i brzo, potrebno vam je samo 5 sekundi, a evo šta treba da uradite da biste izbjegli trovanje hranom...
Provjerite boju
Normalna boja junetine je svijetloroze, piletina još svjetlija, svinjetina ima svjetliju crvenu boju i prošarana je masnoćama. Govedina je dosta tamnija od junetine, ali ne smije biti previše tamna. Ako meso ima sivkastu nijansu - nikad ga ne kupujte.
Testirajte čvrstinu
Postoji još jedan način da jednostavno provjerite da li je pakovano meso još uvijek svježe. Ako ga pritisnete prstom, mora brzo da se vrati u svoje originalno stanje i ne smije da ostane nikakvo udubljenje. Površina mesa mora da se sija.
Višak tečnosti
Ako kupujete upakovano meso, u njemu ne smije biti vode, niti sukrvice. Ovo je veoma važno.
"Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", objašnjavaju stručnjaci.
(MONDO)