Imajte ove trikove na umu sljedeći put kada budete spremali meso – biće ukusno, mekano i sočno!
Spremanje mesa ponekad umije da bude nezgodno, posebno kada je riječ o teletini ili govedini, koja je po pravilu malo "žilavija". Ukus mesa zavisi najprije od vrste mesa, začina koje dodajete, marinade, načina na koji ga pripremate... Ali koje god meso da spremate, postoje četiri trika koja će vam pomoći da ono uvijek bude mekano i sočno.
Napravite marinadu
Gotovo svako meso će biti ljepše uz marinadu jer na taj način upija ukuse, postaje mekano. Najbolje je da u svojim marinadama koristite kisele sastojke poput limunovog soka ili sirćeta jer će najbolje omekšati vlakna.
Dodajte so
Čak i ako ne marinirate meso, važno je da ga prije pripreme posolite. So će podstaći otpuštanje prirodnih sokova, tako da će meso biti značajno mekše.
Birajte odgovarajuću temperaturu
Ne može svaka vrsta mesa da se sprema na istoj temperaturi. Nedovoljno kuvano meso će da bude žilavo, dok prekuvano može da bude suvo i tvrdo. Zato je najbolje da istražite i pažljivo pročitate recept prije pripreme jela.
Ostavite da odstoji
Nemojte da žurite i stavljate meso na sto odmah nakon što ga skinete sa vatre. Dajte mu malo vremena da odstoji u sokovima i upije ukuse koji će ga učiniti sočnijim i mekanijim.
(MONDO)