Kuhinja

Sir s Kupresa ponovo najbolji na Balkanu

Autor Vesna Kerkez

U konkurenciji sa 350 sireva iz više zemalja, mljekara Kupres – Milch iz Kupresa proteklog vikenda osvojila je nagradu za najbolji sir na prestižnom 12. Balkan Cheese Festivalu u Beogradu.

Izvor: Balkan Cheese Festival

Sir mljekare iz Kupresa osvojio je prvu nagradu u kategoriji najbolji sir, što je treći put zaredom da sirevi iz ove mljekare, prema ocjenama posjetilaca i potrošača, odnose pobjedu na ovom prestižnom festivalu.

Takvo nešto, kako je za Klix.ba kazao Smail Žilić, vlasnik Kupres – Milcha, do sada nije zabilježeno u održavanju ovog festivala, a podsjetio je Žilić i kako su ovi sirevi ranije osvojili jednom drugo i jednom treće mjesto za kvalitet.

"Ovo je najveće moguće priznanje za kvalitet naših sireva i potvrda postojanom i stalno kontrolisanom kvalitetu. Naš potrošač mora biti siguran kada konzumira sireve Kupreske mljekare da konzumira apsolutno biološki i prirodni proizvod napravljen isključivo od visoko kvalitetnog mlijeka. Ostaje samo žal za tim da niko od nadležnih institucija ne prepoznaje značaj ovoga i ne podržava nas. Umjesto da se ovakvi proizvođači maksimalno podrže kako bi povećali postojeću proizvodnju, oni se vrlo često zaista nerazumnim potezima, koracima i odlukama sputavaju u tome", kazao je Žilić.

Izvor: Balkan Cheese Festival

Među troje nagrađenih je i Nana Kaas, mljekara iz blizine Banje Luke koja se bavi preradom kozijeg mlijeka. Drugonagrađeni je brend iz Srbije Sir za svaki dan, čiji je vlasnik Milan Ćuk iz Banatskog Karađorđeva.

Dvanaesta izložba autohtonih sireva Balkana "Balkan Cheese Festival" održana je 6. i 7. novembra u Beogradu. Posjetioci su imali priliku da vide rijetke i neobične vrste više od 100 vrsta sireva malih mljekara, zanatskih proizvođača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije i Grčke.

Počasni gost Festivala bila je Grčka, čiji su sirevi predstavljeni pod pokroviteljstvom ambasade te zemlje u Srbiji.

(MONDO)

Tagovi