Kuhinja

Sezona maslačka: Kako napraviti jednostavnu salatu

Autor Željko Svitlica

Tokom aprila i maja bere se maslačak, koji u to doba cvjeta. Listove maslačka za konzumiranje najbolje je ubrati prije cvjetanja.

Izvor: Envato

Pogodan je za pripremu salata u različitim varijantama, a maslačak je i vrlo bogat vitaminama.

Za pripremu ove salate potreban je list mladog maslačka, bijeli luk, balzamiko, luk, komorač, mrkva, kopar, krastavac, kukuruz, sir, maslinovo ulje, čili, biber i jabukovo sirće  - sastojci koje osim prehrambenih odlika garantuju i dobar ukus.

Na početku pomiješajte maslinovo ulje sa sirćetom, balzamikom, nasjeckanim bijelim lukom i koprom.

Dodajte so, biber i čili. Sve dobro izmiješajte i ostavite stajati oko pola sata. Listove maslačka dobro operite i ocijedite.

Luk, komorač i krastavac narežite na manje ploške, a mrkvu naribajte.

Pripremljeno povrće stavite u dublju zdjelu, dodajte kukuruz šećerac, posipajte naribanim sirom i poslužite uz neki dresing.

Maslačak se u salatama dobro slaže i sa kuvanim jajima i krompirom.