Tokom aprila i maja bere se maslačak, koji u to doba cvjeta. Listove maslačka za konzumiranje najbolje je ubrati prije cvjetanja.
Pogodan je za pripremu salata u različitim varijantama, a maslačak je i vrlo bogat vitaminama.
Za pripremu ove salate potreban je list mladog maslačka, bijeli luk, balzamiko, luk, komorač, mrkva, kopar, krastavac, kukuruz, sir, maslinovo ulje, čili, biber i jabukovo sirće - sastojci koje osim prehrambenih odlika garantuju i dobar ukus.
Na početku pomiješajte maslinovo ulje sa sirćetom, balzamikom, nasjeckanim bijelim lukom i koprom.
Dodajte so, biber i čili. Sve dobro izmiješajte i ostavite stajati oko pola sata. Listove maslačka dobro operite i ocijedite.
Luk, komorač i krastavac narežite na manje ploške, a mrkvu naribajte.
Pripremljeno povrće stavite u dublju zdjelu, dodajte kukuruz šećerac, posipajte naribanim sirom i poslužite uz neki dresing.
Maslačak se u salatama dobro slaže i sa kuvanim jajima i krompirom.