Kuhinja

Prave se skoro isto kao klasične: Palačinke koje ne debljaju

Autor Dragana Božić

Palačinke od heljdinog brašna vole mnogi jer su zapravo zdravija opcija od onih klasičnih, odlične su za one koji brinu o liniji jer ne debljaju, a vrlo su ukusne.

Izvor: Envato

Palačinke od heljde će biti sjajna poslastica ako ih poslužite uz grčki jogurt i bobičasto voće uz javorov sirup ili malo meda.

Jedna porcija (bez jakih preljeva) ima oko 170 kalorija, pet grama proteina, oko 25 grama ugljikohidrata (od toga dva grama šećera), zatim šest grama masti (od kojih dva grama zasićenih), pola grama vlakana i oko gram soli, piše BBC.

Sastojci: 

4 pune kašike heljdinog brašna

4 pune kašike integralnog brašna

jedna i po kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

1 jaje

150 ml mlijeka po želji

1 kašika maslinovog ili biljnog ulja po želji, plus za prženje

Za posluživanje (po želji) – sirup od javora, jogurt, bobičasto voće, maline…

Priprema:

Prosijte brašno, prašak za pecivo i so u posudu za miješanje. U posebnoj posudi umutite jaje s mlijekom i uljem dok se dobro ne umiješa. Dodajte tekuće sastojke suhim sastojcima i miješajte dok se sve lijepo ne sjedini.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, pa dodajte malo ulja. Onda tavu pažljivo obrišite ubrusom.

Ulijte smjesu grabilicom u tavu, ali tako da palačinke budu za nijansu deblje od onih od klasičnog brašna da ne bi pucale.

Pržite s obje strane po oko 45 sekundi, odnosno dok se ne počnu odvajati od tave.

(Mondo/Zadovoljna.rs)