Ishrana na pikniku

Najbolje kombinacije hrane uz roštilj: Evo sa čim se meso ne kombinuje

Autor Dragana Božić

Greške koje nikako ne treba da napravite!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Bliži se 1. maj, a ako nas vrijeme posluži, mnogi će ovog dana otići na tradicionalni piknik u prirodi. Običaj je da se na otvorenom "raspali" roštilj, muškarci su najčešće zaduženi za pečenje mesa, dok su žene te koje pripremaju salatu i ostale "priloge"... Od kuće se nose unaprijed pripremljini dodaci ovoj trpezi na otvorenom - da li će to biti neka pita, kremasta salata poput ruske... sve zavisi od domaćica. Za kraj je tu i neko slatko posluženje, kolači koji mogu da "opstanu" na toplom.

Na ovaj dan se obično pretjeruje u "iću i piću", a ljekari su otkrili neke cake koje će pomoći da izbjegnetet nadutost i prejedanje.

Ne krećite gladni

Bolje je da na piknik ne dolazite jako gladni. Na taj način povećavate rizik od prejedanja, što će izazvati osjećaj težine u stomaku, a posljedično i gojenje.

Šta i kako da jedete

Ne morate sve da probate. Bolje je da napravite izboj jela koja su vam najprimaljivija i držite se njih. Druga opcija za koju se mnogi odlučuju jeste da od svega po malo probaju, ali to nije preporučljivo po nutricionistima. Tako kombinujete hranu koja se "loše slaže". Miješanje različitih proteina može da stvori nadutost, izazove gasove i tegobe sa crijevima. Da biste to izbjegli, bolje je da se zaustavite na jednom izvoru proteina.

Ne preporučuje se da jedete više od jedne porcije (300 g) mesa (uključujući roštilj) odjednom. Uz meso dodajte dosta povrća, ali ne pretjerujte u skrobnim namirnicama (na primjer, krompiru). Takođe je bolje da ne pretjerujete sa konzumiranjem sosova i umaka, posebno onih kupljenih. Još jedan dobar savjet je da pažljivo i polako žvaćete.

Odabir pića

Prije jela, popijte čašu vode - to će malo ublažiti glad. Sokovi će vas zasititi, ali imajte na umu da goje. Alkohol, s druge strane, može čak da poveća osjećaj gladi.

MONDO

Tagovi