• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnovije upozorenje naučnika - pljeskavice izazivaju ozbiljan zdravstveni problem!

Autori mondo.rs Autori Bojana Zimonjić Jelisavac

Pljeskavice i roštiljsko meso, zbog načina na koji se pripremaju, mogu izazvati ovaj zdravstveni problem!

 Najnovije upozorenje naučnika - pljeskavice izazivaju ozbiljan zdravstveni problem! Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/jjwithers

Najbolji kuvari svijeta na televiziji nam objašnjavaju "važnost" karamelizacije mesa, odnosno pečenja na visokoj temperaturi tako da meso dobije zapečene, tamne dijelove i koricu.

Vjerovatno i vi volite kada stigne savršena pljeskavica, iznutra sočna, spolja lijepo zapečena... Ali naučnici sada kažu da je to veoma opasno!

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Južne Austrlije pokazalo je da pečenje mesa na visokoj temperaturi, kao što je roštilj, podiže rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa.

"Kada se crveno meso zapeče na visokoj temperaturi, bilo to na roštilju, u rerni ili na tiganju, stvaraju se supstance koje se akumuliraju u tijelu i vremenom ometaju noralno funkcionisanje ćelija," rekao je dr Permal Deo.

U pitanju su supstance zbirno nazvane AGE, napredni krajnji proizvodi glikacije, odnosno vezivanja proteinskih ili molekula masti za molekule šećera.

Oni zapečenom mesu daju taj ukus "slatkog" dima, ali njihovo svakodnevno konzumiranje dovodi do nagomilavanja u tijelu.

Studija objavljena u žurnalu "Nutrients" pokazala je da je grupa ispitanika koja je svakodnevno jela zapečeno crveno meso imala mnogo veći rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija.

Druga grupa ispitanika jela je bijelo meso pripremano na nižoj temperaturi, kuvano, spremljeno na pari ili poširano.

"Pečenje mesa na visokoj temperaturi značajno povećava rizik od srčanih oboljenja, koja su globalno uzrok smrti broj jedan. Ako želimo da smanjimo srčana oboljenja, moramo paziti ne samo koliko mesa jedemo, već i kako ga pripremamo," navode autori studije.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop