Prvomajski praznici poznati su po roštiljanju u prirodi, a banjalučka izletišta prethodnih godina bila su prepuna građana. Ove godine, sudeći po cijenama mesa, to neće biti slučaj.
Banjalučani su prošle godine za kilogram ćevapa izdvajali od 10 do 12 maraka, dok se cijena ove, većini omiljene vrste mesnog proizvoda, sada kreće od 14 do 15 maraka u zavisnosti od mesnice.
Po istoj cijeni, na ovogodišnjem prvomajskom roštilju, peći će se i šiš ćevapi, kobasice i pljeskavice, dok će se za kilogram ražnjića morati izdvojiti koja marka više.
Za batake i krilca građani će morati izdvojiti od 5 do 15KM, a cijena pilećih prsa takođe se kreće oko 15 maraka.
Prodaja oslabila tokom Vaskrsa
Iz "Mesnice kod Laze", kažu da za Prvi maj ne očekuju promet kao prethodnih godina.
“Još nemamo rezervacija za 1. maj, a ni ne očekujemo veliki promet. Sad je bio i Vaskrs i prodaja je takođe bila manja”, rekli su za Mondo iz ove mesnice.
Da će Banjalučani ove godine manje roštiljati, slažu se i u "Mesnici kod Peđe" gdje su nam takođe rekli da će prodaja ovog Prvog maja sigurno biti manja.
Optimizam zbog bolje epidemološke situacije
Sa ovim stavom nisu saglasni u Mesnici "Iriškić", gdje očekuju bolju prodaju nego prethodnih godina.
“Sada je epidemiološka situacija mnogo bolja, tako da očekujemo i bolju prodaju za 1. maj”, rekli su za naš portal u ovoj banjalučkoj mesnici.
Kada svemu ovome dodamo i neizostavne lepinje koje su takođe skuplje, te sada koštaju u prosjeku oko 70 feninga i ugalj po cijeni od skoro 6,5 KM, sasvim je izvjesno da će kod mnogih ove godine praznični roštilj biti sa manje mesa.
Građani jedinu "prazničnu" utjehu mogu pronaći u pivu koje još uvijek mogu nabaviti po istoj cijeni.