• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rastu cijene, ali raste i kupovina: Uprkos rekordnoj inflaciji, značajan rast prometa u trgovinama u Srpskoj

Autor Brankica Spasenić

Promet u trgovinama na malo u januaru i februaru ove godine godine značajno je rastao u odnosu na isti period lani iako je u međuvremenu došlo do brojnih poskupljenja, a inflacija oborila višegodišnje rekorde.

 Rast prometa u trgovinama uprkos inflaciji Izvor: Envato/ThamKC

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, u februaru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 1,3 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec 2021. godine više za 7,2 odsto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u devet.

Najveći godišnji rast cijena u februaru 2022. godine, zabilježen je u odjeljku prevoz od 15,2 odsto zbog viših cijena goriva i maziva za lična vozila od 26 odsto , zatim u kategoriji hrana i bezalkoholna pića 13,1 odsto, usljed poskupljenja ulja i masnoće od čak 33,3 odsto i povrća od 23,6 odsto, a poskupio je i namještaj za oko 12 odsto, usluge u restoranima i kafićima za 5,7 odsto, novine i časopisi 20 odsto, plin skoro 40 odsto…

Cijene su ostale nepromijenjene jedino u oblasti zdravstva, dok su nešto niže kod odjeće i obuće.

Istovremeno, rasli sui prometi u trgovinama.

“Indeks prometa u trgovinama na malo u periodu januar i februar ove godine, u odnosu na isti period lani, nominalno je veći 24,5 odsto, dok je realno veći za 14,7 odsto”, pokazala je analiza Zavoda za statistiku RS.

Takođe, u februaru u odnosu na januar 2022. godine, promet u trgovinama posmatran u tekućim cijenama, veći je za 3,3 odsto, a u stalnim cijenama je veći je za oko jedan procenat.

Iz Saveza sindikata RS su izračunali da je potrošačka korpa za februar ove godine iznosila 2.078 КM i prosječna plata je pokriva sa oko 52 odsto.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Kupuje narod što mora ne sto hoce dok nije još poskupilo čudi me kako se vladajuća koalicija nije pohvalila kupovnom moći stanovništva

MONDO REPORTAŽE