Kuhinja

Havana torta bez pečenja: Lješnik i napolitanke za slatkiš koji ne treba ukrašavati

Autor Dragana Božić

Jednostavna priprema i fantastičan ukus odlike su ove odlične torte za koju vam treba samo šest sastojaka.

Izvor: Screenshot

Sastojci:

1 l mlijeka

450 gr kristal šećera

3 kesice želatina u granulama (30 gr)

500 ml slatke pavlake

200 gr lješnik napolitanki

200 gr lješnika

Priprema:

Otopiti 200 gr šećera pa izliti na metalnu tacnu na kojoj je papir za pečenje.

Želatin staviti sa nekoliko kašika (desetak) mlijeka da nabubri.

Mlijeko pomiješati sa šećerom (250 gr) i staviti da provri.

Kada provri, skloniti sa vatre.

Želatinu dodati 5 kašika vrelog mlijeka i promiješati, pa onda masu sa želatinom istresti u preostalo vrelo mlijeko.

Mikserom umutiti da se želatin otopi pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature. (Može da se poslije staviti još sat vremena u frižider).

Masa treba da je nešto gušća od jogurta.

Posebno umutiti slatku pavlaku.

Sjediniti slatku pavlaku i masu od želatina.

Izlomiti ohlađen šećer, dodati lješnike i napolitanke, a zatim ih samljeti (najbolje blenderom jer ćemo dobiti i krupnije i sitnije komadiće).

Ukoliko ne želite mljeveni šećer, da pravite možete i bez njega, samo lješnici i napolitanke, ali je sa šećerom puno bolji ukus.

U veću šerpu ili kalup (prečnika 28 – 30 cm) staviti foliju i posuti petinu mljevenih sastojaka, preko staviti četvrtinu fila i tako završiti do kraja.

Staviti u frižider preko noći, poklopljeno.

Okrenuti zatim na tacnu i skinuti foliju.

Torta se ne mora čak ni dekorisati, kako želite.

Havana torta
Izvor: Youtube/ Home Made Recipes

  (Lepa i Srećna)