Jednostavna priprema i fantastičan ukus odlike su ove odlične torte za koju vam treba samo šest sastojaka.
Sastojci:
1 l mlijeka
450 gr kristal šećera
3 kesice želatina u granulama (30 gr)
500 ml slatke pavlake
200 gr lješnik napolitanki
200 gr lješnika
Priprema:
Otopiti 200 gr šećera pa izliti na metalnu tacnu na kojoj je papir za pečenje.
Želatin staviti sa nekoliko kašika (desetak) mlijeka da nabubri.
Mlijeko pomiješati sa šećerom (250 gr) i staviti da provri.
Kada provri, skloniti sa vatre.
Želatinu dodati 5 kašika vrelog mlijeka i promiješati, pa onda masu sa želatinom istresti u preostalo vrelo mlijeko.
Mikserom umutiti da se želatin otopi pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature. (Može da se poslije staviti još sat vremena u frižider).
Masa treba da je nešto gušća od jogurta.
Posebno umutiti slatku pavlaku.
Sjediniti slatku pavlaku i masu od želatina.
Izlomiti ohlađen šećer, dodati lješnike i napolitanke, a zatim ih samljeti (najbolje blenderom jer ćemo dobiti i krupnije i sitnije komadiće).
Ukoliko ne želite mljeveni šećer, da pravite možete i bez njega, samo lješnici i napolitanke, ali je sa šećerom puno bolji ukus.
U veću šerpu ili kalup (prečnika 28 – 30 cm) staviti foliju i posuti petinu mljevenih sastojaka, preko staviti četvrtinu fila i tako završiti do kraja.
Staviti u frižider preko noći, poklopljeno.
Okrenuti zatim na tacnu i skinuti foliju.
Torta se ne mora čak ni dekorisati, kako želite.
(Lepa i Srećna)