Ima li idealnijeg ljetnog obroka od salate?
Ovog puta, predlažemo vam salatu sa šunkom i svježim povrćem, koja se pravi brzo i jednostavno, ukusna je, a daće vam potrebnu dozu energije da nakon pauze za ručak nastavite sa dnevnim aktivnostima.
Sastojci:
1 tikvica
500g brokolija
1 zelena salata
2 luka
300g šunke
svjež peršun
so i biber
ulje i sirće
šećer
Priprema:
Tikvice operite i isjecite tanko. Zelenu salatu operite i isjecite na tanke trake. Brokoli potopite i ostavite 5 minuta u vreloj vodi, a nakon toga ga dobro iscijedite i operite hladnom vodom.
Odvojite nekoliko strukova peršuna i sitno isjeckajte.
Luk očistite i zajedno sa šunkom isjecite na kockice. U jednoj posudi pomiješajte sve sastojke za salatu.
U posebnoj posudi pomiješajte sirće, ulje, so i šećer i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Dobijenim sosom prelijte povrće i dobro promiješajte. Na kraju ukrasite listovima svježeg peršuna i poslužite.