Kuhinja

Pekmez od šljiva s čokoladom

Autor Dragana Božić

Idealan za palačinke, pite, kolače....

Izvor: Shutterstock

Sastojci: 

3 kg šljiva
550 g šećera
100 g čokolade (70% kakaa)
5-6 velikih žlica ruma

Priprema:

Šljive oprati i očistiti od koštica. Posuti ih šećerom, te staviti kuhati. Možete skidati pjenicu koja se stvara prilikom kuhanja, ali nije nužno.

Kad su šljive fino omekšale (nakon nekakvih 20ak minuta), štapnim mikserom ih usitniti, pa pustiti da kuhaju još par minuta.

Zatim dodati čokoladu i rum, te stalno miješati dok se čokolada ne otopi.

Kuhati još 10ak minuta i pekmez je gotovo!

Sipati pekmez u teglice ugrijane u pećnici na 100°C, okrenuti ih na čep i pustiti 5 min da se stvori vakuum.

Vratiti u normalan položaj i ohladiti.

(Coolinarika)