Recept za sos od paradajza za zimnicu, izuzetno praktičan i brz, bez kuvanja i mučnog ljuštenja povrća. Koristite ga za pice, ćufte, špagete...
Jesen je udarni period za pripremu zimnice, a domaćice u "niskom startu" čekaju da se voće i povrće nađe na sniženju, pa da se "bace na posao".
Ajvar i pinđur sada su aktuelni, a svoje trikove za lakše ljuštenje paprika, guljenje paradajza, ali i pripremu džemova bez šećera otkrile su domaćice, a pored oprobanih recepata, mi vam dajemo i jedan krajnje jednostavan i brz način pripreme slane zimnice.
Ako baš nije neophodno, zašto biste se mučili sa sterilisanjem tegli i dugotrajnim procesom kiseljenja povrća? Paradajz za zimu možete da pripremite za svega nekoliko sati i to bez muke.
Uvijek korisno jelo i nezaobilani sastojak brojnih srpskih specijaliteta, takođe i odlična opcija ako nemate vremena za klasičnu pripremu zimnice, jeste sos od paradajza. Evo kako da ga pripremiti...
Prije svega, povrće mora temeljno da se opere. Zatim paradaz isjecite na polovine, eventualno četvrtine. Rasporedite ga po dubljem plehu i posolite (ako više volite neslan, ne morate dodavati začin).
Pecite u rerni zagrijanoj na 170 stepeni C, otprilike sat do sat i po. S vremena na vrijeme provjerite kako povrće izgleda, najbitnije je da višak vlage ispari i plod omekša. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, a potom ga ispasirajte protisnuvši ga kroz krupnije sito.
Dobijeni sos od paradajza izlijte u silikonske kalupe i stavite u zamrzivač. Kada se sos zaledio, prebacite ga u kesice i vratite u zamrzivač.
Ovaj sos je savršen kada pripremate špagete, ćufte u sosu ili kao premaz za pice i lazanje...
MONDO