• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konzervisanje pečenog patlidžana po savjetu domaćica

Autor Dragana Božić

Plavi patidžan je pun vitamina i minerala a ovo je jedan od načina kako da ga sačuvate za jela koja možete da spremate i kad mu prođe sezona.

 Zimnica od patlidžana Izvor: Shutterstock

Rezerva pečenog patlidžana je kao neka vrsta prve pomoći u kuhinji, jer od njega se vrlo brzo mogu pripremiti razna jela. Neki naprosto pečeni patlidžan čuvaju u zamrzivaču, ali je takođe popularno njegovo konzervisanje kako za zimsku upotrebu tako i tokom sezone.

Za ovaj posao potrebno je:
5 kg okruglog patlidžana
5 staklenih tegli od po pola litre
so
maslinovo ulje (može i suncokretovo)

Priprema:
Da bi patlidžan ostao savršen tokom više mjeseci važno je da se tegle i poklopci dobro sterilišu, ali i da se poklopci mijenjaju jednom godišnje.
Patlidžan izbosti nožem, ispeći, oljuštiti i isjeći sitno (ne pretjerano). Potom ga posoliti, izmješati sa sokom koji se od njega izdvojio i sipati u tegle, ali ostaviti jedan prst do vijenca. Nožem pritisnuti patlidžan oko ivica da bi se istisnuo sav vazduh, zatim naliti uljem (s prsta) i dobro zatvoriti. Tegle poređati u dublju šerpu ili lonac, između njih staviti kuhinjske krpe, naliti vodom da budu sasvim prekrivene i staviti da se kuva na srednjoj vatri. Od trenutka kad voda provri, kuvati 15 minuta. Potom lonac skinuti s vatre, odliti vodu, poklopce na teglama ponovo zategnuti pa ih naopako ređati na sto i tako ostaviti 24 sata. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

(Lepaisrećna.rs)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop