Ukoliko imate višak blitve i ne znate kako da je iskoristite pronašli smo ukusan recept za vas,
SASTOJCI:
600 g blitve
400 g mljevene junetine
50 g riže
1 glavica crnog luka
3 čena bijelog luka
1 kašičica soli
pola kašičice mljevenog bibera
2 kašike sjeckanog peršunovog lista
jedna kašika masti
Za preliv:
3 jaja
200 ml mlijeka
prstohvat soli
malo bibera
PRIPREMA:
Blitvu operite i nakratko potopite u vrelu vodu da svene pa procijedite. Rižu kuvajte 10 minuta i procijedite je od viška vode.
Na masnoći propržite crni luk pa dodajte mljeveno meso. Dinstajte uz miješanje dok ne pobijeli i usitni se. Zatim dodajte sitno isjeckan bijeli luk i začine. Sklonite sa vatre pa dodajte kuvanu rižu i promiješajte.
Vatrostalnu posudu podmažite i na dno složite polovinu blanširanih listova blitve. Preko rasporedite nadjev od mesa pa rasporedite ostatak blitve.
Musaku izrežite na komade željene veličine i nalijte prelivom: umutite jaja, mlijeko, so i biber pa zalijte musaku. Prekrijte alu-folijom i pecite na 180 stepeni pola sata poklopljeno, a pred kraj skinite foliju da se musaka zapeče.