• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slatka zimnica: Pekmez od dunja

Autor Dragana Božić

Neka ovaj divan pekmez od dunja ove zime posluži za raznovrsne deserte, kiflice, štrudle, kolače, a možete ga i namazati na hljeb sa maslacem...

 pink-quince-jam-in-glass-jars-and-fresh-quince-wit-2021-08-27-12-15-11-utc.jpg Izvor: Envato

Sastojci:

3 kg očišćenih dunja
1,5 kg šećera
4 veće kisele jabuke (granny smith)
4 dl vode
sok od dva veća limuna

Priprema:

Dunje dobro oprati, očistiti ih (ne ljuštiti!) i isjeći na kockice, odmah stavljati u veliku šerpu u kojoj će se pekmez kuvati.

Isto uraditi i sa jabukama, oprati ih, ne ljuštiti, isjeckati na kockice i ubaciti u šerpu.

Dodati šećer, limunov sok i vodu.

Staviti šerpu na šporet, da se kuva na laganoj vatri, povremeno promiješati. Kada voće omekša, za 20-ak minuta, propasirati ga pasirkom ili usitniti štapnim mikserom. 

Zatim vratiti voće u šerpu, nastaviti kuvanje, jos oko 10-15 minuta uz neprestano miješanje.

Pekmez će se brzo zgusnuti.

Vruć pekmez sipati u čiste vruće tegle (navucite rukavice i upotrijebite krpu kad to radite da se ne bi opekli).

Staviti tegle u rernu da se pekmez malo zapeče i stvori korica. 

(Coolinarika)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop