Kuhinja

Jelo kojem ćete se vraćati: Carska pita

Autor Nikolina Damjanić

Carska pita, poznata još i kao španska pita, jedno je od onih jednostavnih jela kojima se kad ih jednom probate uvijek rado vraćate.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

3 jajeta 250 ml jogurta 100 ml ulja 150 g sira 100 g suvog mesa 4 kisela krastavca 1 čaša kukuruznog brašna (200 ml) 1 čaša bijelog brašna 1 kesica praška za pecivo kečap i origano

Priprema:

Prvo umutite jaja sa malo soli, a zatim dodajte jogurt i ulje. Nakon toga dodajte usitnjeni sir, krastavce i suvo meso, te obje vrste brašna i pra-šak za pecivo i lagano sve izmiješajte kašikom (nikako mikserom). Sipajte smjesu u nauljeni pleh i zatim preko nje nanesite nekoliko kašika kečapa koji ćete lagano razmazati kašikom po cijeloj površini pite. Pospite origanom i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Pecite oko pola sata ili dok ne porumeni.